Printaj ovu stranu

Otvorena četvrta sezona “Tribina ponedjeljkom” u Novom Gradu

Autor: Februar 20, 2019 0

U ponedjeljak 18. februara upriličena je prva “Tribina ponedjeljkom” u 2019. godini, na uobičajenoj lokaciji, u Velikoj Sali Općine Novi Grad. Bila je to prva tribina u okviru četvrte sezone postojanja i djelovanja ove tradicionalne aktivnosti Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

Nova sezona druženja uz eminentne predavače, akademske radnike, profesore, patriote i istaknute alime, počela je zanimljivim predavanjem o temi “Pozicija istine u savremenom svijetu”, o kojoj je na sebi svojstven način govorio mr. Samedin Kadić sa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Nakon proučenog odlomka iz Časnog Kur’ana od strane učenika GHM Ahmeda Šadinlije, moderator i voditelj tribine Mehidin-ef. Bešlić iskazao je dobrodošlicu prisutnima, zahvalivši se predstavnicima Općine Novi Grad na gostoljubivosti i domaćinstvu, te rukovodstvu MIZ Sarajevo na podršci ovoj aktivnosti.

Mr. Kadić se zahvalio na pozivu MIZ Sarajevo, nakon čega je imao zanimljivo izlaganje čija je osnovna teza glasila “kako mi živimo vrijeme, eru i epohu kraja istine”. Da bi pojasnio tu tezu, mr. Kadić je govorio o pojavi ili stanju u kojem su činjenice manje važne od emocija, kao što je slučaj  sa situacijom u SAD-u nakon pobjede republikanca Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD-u, koju mnogi nisu očekivali, i što se označava terminom  post-truth ili post-istina. Lingvisti koji sastavljaju britanski “Oksfordski rječnik”, naglasio je mr. Kadić, izabrali su tu englesku riječ za riječ godine. “Post-truth” se koristi kao pridjev, i odnosi se “na okolnosti u kojima objektivne činjenice imaju manji utjecaj na oblikovanje javnog mnjenja nego emocije i reakcije u društvu ili lični i pojedinačni stavovi”.

Mada riječi, da bi bile unijete u Oksfordski rječnik, moraju da se koriste najmanje 10 godina u medijima ili u književnosti, u slučaju riječi “post-istina” kriterijum je bilo “jačanje društvenih mreža kao izvora informacija i sve veće nepovjerenje prema činjenicama ili istinama”.

-Mi živimo vrijeme stalne buke i brbljanja, u kojem nema autoriteta, što preplavljuje javni prostor u kojem se gubi svaki smisao, istina i činjenice – riječi su mr. Kadića koji je poručio kako je naše vrijeme vrijeme lažne stvarnosti – simulakruma, koji projiciraju mediji i društvene mreže.

Na kraju se prisutnima obratio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji se zahvalio predavaču na jednoj kompleksnoj i ozbiljnoj analizi naše stvarnosti, uputivši poziv prisutnima da i dalje svojim dolascima pruže podršku ovoj aktivnosti.

Prvo izdanje “Tribine ponedjeljkom” svojim interpretacijama su uljepšali učenici GHM Ahmed Šadinlija i Abdullah Muhamed, dok je ašere na kraju programa proučio imam, hatib i muallim iz Lješeva, Nermin-ef. Bahtanović.

Povezani članci (po oznakama)