Printaj ovu stranu

Mostar: O važnosti hutbe govorio Izet ef. Čamdžić

Autor: Februar 21, 2019 0

Na seminaru mostarskih imama o važnosti hutbe govorio Izet ef. Čamdžić 

Pred večerašnju promociju knjiga „Poruke  i opomene sa minbere“, glavni imam Medžlisa IZ-e Zavidovići Izet ef. Čamdžić održao je seminar s mostarskim imamima o važnosti, značaju i foratu hutbe.

 Ef. Čamdžić je podsjetio da je hutba jedan od najvećih izazova svakoga imama, da treba biti sadržajna, aktuelna i o tome imami trebaju razmjenjivati iskustva. Kategoričnog je mišljenja da hutba mora biti originalno promišljanje svakog imama, da mora uvažavati specifičnosti sredine i džemata. „Postoje situacije kada hutbe trebaju biti jedinstvene, poput mubarek večeri, bitnih zajedničkih procesa ili važnih događaja iz naše historije, ali i tada se ona može dovesti u vezu sa džematom u kojoj se drži. Ista hutba u Žepču i u Sarajevu nisu jednako aktuelne. Svaki imam bi trebao promišljati situaciju i okolnosti u kojima se nalazi i da to dovodi u vezu sa ovovremenim porukama islama. Imam osjećaj da narod vapi da se islam učini aktuelnim, sadašnjim kao što on to i jeste u svojoj suštini“, kazao je ef. Čamdžić. Apelirao je da se imami upuste u „avanturu“ sistematičnog pripremanja hutbi jer na njih moraju utjecati i mjesto i vrijeme. Jasno je napravio razliku između hube i predavanja jer se radi o potpuno različitim formama govora. „Hutba je govor koji mora biti kratak, sadržajan i sa jasnom porukom, dok je govor sa ćursa ili predavanje slobodniji govor i te dvije stvari nisu uopće iste. Hutba je mnogo ozbiljnija, traži mnogo veći stepen odgovornosti“, zaključio je Čamdžić. 

Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić nije krio zadovoljstvo da su mostarski imami imali priliku učestvovati na seminaru sa Izet ef. Čamdžićem koji baštini prepoznatljiv i uspješan odnos prema misiji imama, što je posebno došlo do izražaja upravo preko hutbi. „Čuli smo korisne i praktične savjete. On nam je prenio svoj pristup prema hutbi istaknušvi da se radi o cijelosedmičnom procesu priprema, promišljanja i analize kako bi do petak bila do u detalje razrađena. Današnji seminar nam je od izuzetno velike važnosti jer smo se okoristili iskustvom Izet ef. Čamdžića“, kazao je ef. Maksumić. Medžlis IZ-e Mostar je za svoje imame, mualime, hatibe i maulime otkupio određen broj Čamdžićevih knjiga.     

IMG 1311 1024x683

Povezani članci (po oznakama)