digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

S tribine u Mostaru: Harmonična porodica preduvjet za sretno društvo

O temi “Očuvanje porodice u savremenim društvenim kretanjima” sinoć je na tribini u Mostaru govorila prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, redovna profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku Komunikologije/žurnalistika. Tribina je održana u okviru manifestacije „Dani porodičnih vrijednosti“ koju organizira  Odjel za brak i porodicu  Medžlisa IZ-e Mostar. 

Prof. Fejzić-Čengić tokom izlaganja pokušala je dati odgovore na pitanje kako opstati u zdravoj, primordijalnoj ljudskoj zajednici. „U svim izazovima kao ranjiva ljudska bića, u isto vrijeme globalizirana i previše iskontrolirana i isprepadana jedino mjesto sigurnosti i solidarnosti, iskrene postojanosti možemo naći u toplom krugu porodice“, upozorila je Čengić.  

Istakla je kako postoji hiljade načina kako da se opstane i izađe iz začaranog, atomiziranog kruga, kako se snaći u okviru mikro plana, mikro sredine i imati snage za svaki novi izlazak iza kućnog praga, ali i da postoji hiljade načina kako da se naruši taj ritam i suglasje. 

„Pristalicama sam teorije harmoniji koje je pomalo idealistička. Bez harmoničnog odnosa u kome svako ima slijed i redoslijed svojih uloga, u kojem se vraćam na Platona koji kaže kad dijete ne sluša više nikoga, kad podiže glas, kad nema autoriteta, kad se učitelj mora pravdati svom učeniku onda  nema više nikoga, nasilju je došlo vrijeme i mjesto“,naglasila je Čengić.  

Zbog postranih i postkonfliktnih utjecaja aktuelni civilizacijski trenutak okarakterizirala je rizičnim i teškim i stoga je rješenja tražila u znanstvenim postignućima velikih mislilaca. 

Odgovore na izazove ove vrste, preporučila je, treba tražiti u neposrednom susretu sa životima ljudi i onome što oni posjeduju, treba ih tražiti u skladu i harmoniji. Uz podsjećanje kako je porodice osnovna ćelija svakog društvenog sistema Čengić je kazala kako je, zbog potiskivanja i zaborava, iznimno važno uvijek i iznova podsjećati od kolike je važnosti zdrava porodica za sretno društvo.  

Manifestacija “Dani porodičnih vrijednosti”,  bit će nastavljena u subotu 21. marta programom Karađoz-begove medrese pod nazivom „ Dobro došla ženo vrijednosti i ideala“. 

 

 

IMG 1985 1024x683

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine