digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mektebsko takmičenje u Vitezu

Autor: MIRNES ALIHODŽA April 04, 2019 0

U nedjelju, 31. marta 2019. godine u prostorijama džemata Vitez održano je XXII mektebsko takmičenje  na nivou Medžlisa Islamske zajednice Vitez. 

 Polaznici mektebske nastave su se takmičili u četiri kategorije i to:test iz općeg znanja mlađi uzrast  od I do VI razredai  stariji uzrast od VII do IX razreda, kiraet mlađi uzrast  od I do VI razredai kiraet stariji uzrast od VII do IX razreda.  Džemat Vitez je bilo  mjesto okupljanja najboljih viteških mekteblija. U kategoriji  općeg znanja takmičilo se deset polaznika mektebske nastave iz devet džemata: (Vitez, Kruščica, Počulica, Preočica, Lupac, Bukve, Grbavica, Ahmići  i Vrhovine). Članovi komisije iz općeg znanja bili su: glavni imam Omer-ef. Sikira, Mihnet-ef. Mehmedović,  Ibro-ef. Halilović, Dževad-ef. Jašarević, Osman-ef. Kurdić, Denis-ef. Mulić, Sakib-ef. Peskić, Mahir-ef. Husić i Mustafa-ef. Varešlija.  Nakon provedenog testiranja komisija je pregledala i objavila rezultate. Prvo mjesto iz općeg znanja mlađi uzrast svojila je Trako Sara predstavnica džemata Preočica  muallim Osman-ef. Kurdić, drugo mjesto osvojio je Đelilović Benjamin predstavnik džemata Kruščica muallim Ibro-ef. Halilović, a  treće mjesto Topoljak Fatima predstavnica  džemata Lupac  muallim Dženis-ef. Mulić. Prvo mjesto iz općeg znanja stariji  uzrast svojila je Topoljak Zilka predstavnica džemata Lupac muallim Dženis-ef. Mulić, drugo mjesto osvojila je Mehić Lamija predstavnica džemata Vitez muallim Mihnet-ef. Mehmedović a  treće mjesto Kajmak Dalila predstavnica  džemata Kruščica muallim Ibro-ef. Halilović. Trako Sara i Topoljak Zilka su predstavnice Medžlisa Islamske zajednice Vitez za takmičenje na nivou Muftiluka travničkog koje će se održati 14. aprila 2019. godine.

Prema protokolu i uputstvima Muftiluka travničkog prije podne namaza u Ahmedaginoj džamiji u Vitezu održano je takmičenje iz kiraeta za mlađi uzrast od I do VI razreda i  stariji uzrast od VII do VIII razredaosnovne škole. Drugu komisiju za kiraet su sačinjavali: predsjednik hafiz dr. Fadil-ef.  Bektaš, hafiz Salih-ef. Haseljić, hafiza Živčić-Moco Medina,  uz tehničku podršku sekretara Medžlisa Mirnesa  Alihodže. Prelijepi ambijent ove džamije je bio još više uljepšan prelijepim glasovima mladih učača Časnog Kur'ana. Prvo mjesto iz kiraeta mlađi uzrast od I do VI razreda osnovne škole osvojio je Mujkanović Ibrahim predstavnik džemata Lupac muallim Dženis-ef. Mulića, drugo mjesto osvojio je Mujkić Muhamed predstavnik džemata Vitez muallim Mihnet-ef. Mehmedović a treće mjesto pripalo je Haseljić Abdurrahmana predstavniku džemata Počulica muallim hafiz Salih-ef. Haseljić. Nakon takmičara mlađeg uzrasta uz prisustvo  džematlija i roditelja održano je  takmičenje iz kiraeta za stariji uzrast od VII do IX razreda osnovne škole. Takmičenju su prisustvovali najbolji  učači Kur'ana sa područja Medžlisa Vitez, izabrani od strane muallima. Prvo mjesto osvojila  je Zlotrg Safija predstavnica džemata Vitez muallim Omer-ef. Sikira,  drugo mjesto osvojila je Topoljak Zejneb predstavnica džemata Lupac  muallim Dženis-ef. Mulić, treće mjesto pripalo je Zukan Ibrahimu predstavniku  džemata Vitez muallim Mihnet-ef. Mehmedović. Pobjednici Mujkanović Ibrahim i Zlotrg Safija će biti  predstavnici Medžlisa Vitez na takmičenju na razini Muftiluka travničkog. 

U ekipnom poretku najbolje rezultate pokazali su polaznici džemata Lupac muallim Dženis-ef. Mulić sa osvojenih 190  poena, drugo  mjesto džemat Vitez  muallim Mihnet-ef. Mehmedović   sa 163 poena i treće mjesto pripalo je džematu Počulica, muallim hafiz Salih-ef. Haseljić sa 142 poena.

Svi takmičari su dobili prigodne nagrade a pobjednici i njihovi muallimi dobili su diplome i novčane nagrade koje je uručio  hafiz dr. Fadil-ef. Bektaš i glavni imam Omer-ef. Sikira. 

Na kraju takmičenja uz sadržajno i poučno predavanje prisutnim se obratio  hafiz dr. Fadil-ef. Bektaš. On je čestitao svim takmičarima  na pokazanom znanju i dobrom učenju Kur'ana, napominjući da su svi oni pobjednici samim tim što su izabrani da predstavljaju svoje džemate i mektebe na ovom takmičenju a također se zahvalio roditeljima i  muallimima što djecu uče i odgajaju u duhu islamskih propisa.                                                                                             

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine