Printaj ovu stranu

Mostar: Provom teravijom proklanjana obnovljena džamija na Babunu

Autor: H. Eminović Maj 06, 2019 0

Početak mubarek mjeseca Ramazana u svim mostarskim džematima dočekan je s radošću i nestrpljenjem.

Poseban razlog za sreću imali su malobrojni povratnici u mostarskom predgrađu Ilići gdje je u obnovljenoj džamiji Saliha Temima po prvi put klanjan teravih namaz. Namaz su naizmjenično predvodili mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić, pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek. „Ovo je posljednja obnova džamije koja je porušena u posljednjoj agresiji. Naš nijet je obnoviti sve džamije koje su porušene. Naše je da uradimo ono što je do nas“, podsjetio je ef. Maksumić. Proklanjavanje džamije na Babunu muftija Dedović je ocijenio dragocjenim i važnim događajem jer se kroz njega oslikava graditeljska narav islama.

„Naše džamije su rušene od onih koji su zatirali sve što je muslimansko, rušeno je raskošno graditeljsko nasljeđe koje je imao ovaj grad nad gradovima“, rekao je. Sva mjesta gdje su postojale džamije, dodao je, i gdje se spominjalo Božije ime je i bošnjački prostor. On se prisjetio da su upravo u prvoj noći mjeseca Ramazana proklanjane i obnovljene najstarija mostarska džamija Sinan pašina džamije i džamija na Buni, mesdžidi u Biletićima i Raštanima. Izrazio je nadu da će doći vrijeme kada će biti obnovljena i Ali hodžina (krvava) džamija na Raljevini koju je 1687.godine porušio uskočki serdar Stojan Janković. „Postoji naša svijest o tome da se znamenja i Božiji hramovi u ovome gradu, svi odreda, imaju obnavljati, da svjedoče o našem prisustvu i kontinuitetu. To je naš emanet i naša obaveza“, kazao je muftija. Pozvao je okupljene vjernike da češće posjećuju džamije u zapadnom dijelu Mostara. „Istu vrijednost u našim srcima i dušama moraju imati i džamije s desne i lijeve strane Neretve i s desne i s lijeve strane Radobolje. One traže našu sedždu, a u toku ramazana trebamo biti svjesni toga da dio svog ramazanskog vremena utrošimo i u ovom dijelu grada“, poručio je muftija.  

Džamija hadži Saliha Temima u Ilićima izgrađena 1676. godine, a potpuno je srušena 1993. godine. Njena obnova počela je skoro prije dvije godine, 7. Avgusta 2017.godine. 

Povezani članci (po oznakama)