digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Švedska: Otvorena veleljepna novosagrađena džamija

Autor: I.K. Maj 06, 2019 0

U subotu, 13. aprila 2019., u gradu Borås otvorena je veleljepna novosagrađena džamija. Ovoj svečanosti prisustvovalo je preko hiljadu džematlija iz gotovo svih džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Izaslanik reisu-l-uleme na ovom skupu bio je muftija za Evropu dr. Osman Kozlić.

Svečanost je imala dva dijela. Prvi dio je obavljen u kongresnoj sali u centru grada, a drugi u džamiji. U programu su učestvovali specijalni gosti iz BiH hafizi Omer Zulić, Hamza Lavić i Ćamil Hajadrević, te hor ilahija i kasida džemata Borås.

Prisutnima su se prvo obratili domaćini, predsjednik džemata Merfid Selimović i predsjednik građevinskog odbora Jasmin Fočo. Prikazan je i kratak film o toku gradnje, a onda su se skupu biranim riječima obratili glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriz-ef. Karaman, predsjednik Bosanskog kulturnog centra zapadne Švedske Dževad Rekanović, predsjednik Merhameta Švedske Fehim Halilović, prvi sekretar Ambasade BiH u Švedskoj Edin Ljutović, te muftija dr. Osman-ef. Kozlić.

Skupu su se obratili i predstavnici grada Borås, Vlade Švedske, Policije, Crkve i Trezvenjačke organizacije NBV.

Prvi dio svečanosti završen je zajdničkim ručkom, koji su vrijedni domaćini organizirali za sve prisutne.

Program u džamiji otpočeo je svečanim otvaranjem džamije. Čast da džamiju otvori dobila je majka najvećeg vakifa džamije Muhameda Islamovića Džulfida hanuma. Nakon toga je klanjan podne namaz, a program je nastavljen učenjem Kur`ana, ilahija i kasida. U ovom dijelu skupu su se kratko obratili imam džemata Elvedin-ef. Bešlija i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, a onda je muftija za Evropu dr. Osman-ef. Kozlić održao vazu nasihat.

Program je završen dovom, koju je proučio muftija Kozlić. Ovaj 13. april ostat će u džematu Borås, ali i Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švedskoj, upisan zlatnim snovima i teško će ga iko od prisutnih ikad zaboraviti.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine