digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mektebska akademija u Tuzli: Mektebska djeca su naš ponos

Autor: Elmedina Osmić-Brzović Maj 08, 2019 0

U subotu, 27. aprila 2019. godine u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli upriličena je svečana mektebska akademija kojom je okončana još jedna mektebska godina na području Medžlisa IZ-e Tuzla

Ovu mektebsku godinu koja je obilovala različitim edukativnim, takmičarskim, sportskim i kreativnim sadržajima ispratilo je 1800 mektebskih đaka, na čelu sa njihovim muallimima i muallimama.

Sedmoj po redu mektebskoj akademiji prisustvovali su izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, predsjednik Izvršnog odbora prof. dr. Amir Karić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović , potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, tuzlanski imami, muallimi i muallime, vjeroučitelji, roditelji, mekteblije i gosti. Tokom akademije mektebski đaci pokazali su samo dio onog što su naučili u svojim mektebskim klupama- učeći odlomke Kur'ana, recitirajući, izvodeći ilahije i kaside, učeći najiskrenije dove. Program je bio kratak da bi pokazali i iskazali sve ono što ih je obogatilo na polju znanja o islamu u toku protekle mektebske godine.

Glavni tuzlanski imam hafiz Huskanović se u svom obraćanju zahvalio svima koji su uložili svoj trud u ovu mektebsku godinu, posebno se zahvaljujući mekteblijama, muallimima i muallimama, kao i roditeljima. Hafiz Huskanović je istakao da smo ponosni na našu mektebsku djecu, na njihove roditelje i muallime, jer bez njih mektebska nastava ne bi mogla biti ovako uspješna. 

Dr. Sead Seljubac je ukazao na značaj podučavanja u okviru naših mekteba. - Sve ono što smo vidjeli večeras, kao i mnogo toga što nismo vidjeli, proces je podučavanja našem lijepom din-i-islamu u onim osnovnim principima koji omogućavaju da bilo ko od ove djece i njihovih roditelja na osnovu tog znanja mogu biti i ostati muslimani do kijametskog dana na ovim prostorima, dodao je dr. Seljubac.

Tokom akademije uručena su priznanja i nagrade za polaznike, muallime i muallime koji su postigli najbolje rezultate na ovogodišnjem mektebskom takmičenju, najredovnije polaznike mekteba, za učenike osnovnih škola koji su bili najbolji na gradskom takmičenju iz islamske vjeronauke, kao i njihovim vjeroučiteljima.

I ove godine polaznike mekteba koji su postigli najbolje rezultate novčano je nagradila i podržala Fondacija „Nurdin-ef. Gobeljić“ koja je ustanovljena s ciljem podrške učenicima, a koja ujedno na ovaj svojevrstan način njeguje sjećanje na učenika Behram-begove medrese, rahmetli Nurdina Gobeljića. U ime Fondacije nagrade je uručio Memsudin-ef. Gobeljić, imam džemata Moluhe.

Uručene su i nagrade za mlade čiji literarni radovi su ocijenjeni kao najbolji na literarnom natječaju kojeg je Medžlis Tuzla raspisao na temu „Vjeruj dok si mlad“.

Prije akademije u holu BKC-a Tuzla upriličena je izložba radova nastalih tokom likovne radionice koja je upriličena u Hadžijskoj džamiji, 20. aprila ove godine, u povodu Dana džamija. Prema odluci stručnog žirija prvo mjesto zauzela je Mulamustafić Mahira – mekteb Hadžijske džamije, drugo Delić Elamin - mekteb Hadžijske džamije, a treće mjesto je pripalo Šečić Ilmi - mekteb Kulturno-obrazovni centar Tušanj-Slatina.

Nagrade za najbolje na likovnoj radionici i literarnom natječaju obezbijedila je Vakufska banka.

Premijerno je prikazan i spot za dječiju kasidu „Priroda“, autora dr. Emira Džambegovića, koja se nalazi na CD-u dječijih ilahija i kasida pod nazivom "Pčelica" koji je nedavno predstavljen. Tim povodom dr. Džambegoviću uručena je zahvalnica.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine