digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Završen prvi dio katedre fikha za žene

Autor: Elmedina Osmić Brzović Maj 10, 2019 0

Prvi dio katedre fikha za žene, koja je održavana svakih petnaest dana u proteklih četiri mjeseca, završena je u četvrtak, 25. aprila 2019. godine u džamiji Kralj Abdullah. 

Ovom susretu je prisustvovao i obratio se muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, kao i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Muftija je izrazio zahvalnost svima koji su bili dio ovih susreta na kojima se sticalo znanje, kao i podršku za nastavak ovog lijepog i vrijednog okupljanja. Naša srca su više podložna bolestima, nego li je to naše tijelo, kazao je muftija Fazlović, te je istakao da je u vjeri lijek, uputa, riješenje i milost.

„Uvećavanjem znanja o vjeri, mi učimo i podižemo se na viši stepen naših duhovnih mogućnosti i u obilju toga što imamo vidimo Allahovu dobrotu,“ kazao je Muftija.

Predavač na Katedri je bila Azra Fazlović, profesorica fikha u Behram-begovoj medresi, koja je na svakom susretu okupljenima govorila o različitim fikhskim temama, nakon čega bi uslijedio razgovor.

Svoju radost zbog ovog specifičnog programa koji je bio namijenjen ženama nisu krile ni one koje su ga redovne pratile. Neke od polaznica istakle su da se njihov odnos prema pripremnim radnjama i samom namazu značajno promijenio, dodajući da su njihova dosadašnja znanja znatno osvježena i obnovljena temama o kojima je bilo govora tokom prvog dijela Katedre. 

Ovaj susret su uljepšale i gošće iz Odžaka, Bosanskog Šamca, Teočaka i Lukavca.

Katedru fikha organizovali su Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Odjel za brak i porodicu i Behram-begova medresa. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine