Printaj ovu stranu

Mostar: Centralni program u povodu Lejletu-l-Bedra

Autor: H. Eminović Maj 22, 2019 0

Centralni program u povodu obilježavanja mubarek večeri Lejletu-l-Bedra za područje Medžlisa IZ-e Mostar održan je sinoć u Jahja Esfelovom mesdžidu u Donjoj Mahali. Program su priredili članovi hora „Zambak“ a o značaju događaja bitke na Bedra u kulturi življenja ovdašnjih muslimana govorili su hafiz Nedim Botić i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. 

Hafiz Botić je akcentirao neke od moralnih vrlina ashaba Božijeg poslanika Muhameda a.s. iz tog doba koje su od suštinske važnosti i za današnje generacije kao što su odlučnost u djelovanju, izdizanje iznad svih vidova letargije, razumijevanje životnih kušnji i aktivno traženje odgovora za sretan i uspješan život. „Ashabi su imali svoja iskušenja, a mi imamo naše sopstvene kušnje. Duboko sam ubjeđen da svako od nas može da izađe iz iskušenja i da ostane upisan u historiji velik kao što su upamćeni ashabi“, istakao je Botić. Ilustracijama svakodnevice označene savremenim civilizacijskim kontekstima lahkim i razumljivim jezikom ukazao je na primjere koji najčešće odvode mladiće i djevojke da izgrade sebe u dostojanstvene, odgovorne i za društvo korisne individue. „Poslanik i ashabi nas uče da je vrijeme najvrjedniji resurs koji imamo“, komentirajući posvemašni opći trend nekontrolirane upotrebe mobitela i korištenja društvenih mreža, upozorio je Botić. U porukama upućenim mladima Botić je posebno izdvojio potrebu saosjećanja i činjenja dova za povratnike širom Bosne i Hercegovine. „Allah nam iskušenjima koja nam svakodenevno šalje otvara oči. Naša je obaveza da uvijek radimo na sebi i da sebe popravljamo“, poručio je.      

  

Događaje Bedra i blagodati ove mubarek noći, u svom vazu istakao je glavni imam, vjernici bi trebali iskoristiti da u sebi izgrade još veći osjećaj hrabrosti i dostojanstva. „Nama treba bedranske hrabrosti i danas“, rekao je ef. Maksumić. On se zapitao da li bi muslimani u Mostaru bili bedranski hrabri, ukoliko to zatreba, da stanu iza generacijske potrebe izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema.  Podsjetio je da je izgradnja ovog centra nužna zbog očuvanja kolektivnog vjerničkog dostojanstva jer još uvijek bajram namaze muslimani u Mostaru obavljaju u nedoličnim prostorima, sportskim dvoranama i sportskim igralištima. „Mi bajram namaz klanjamo u nedoumici hoće li biti kiše ili neće. Klanjamo Bajram namaz isto kao da smo izbjeglice u svom gradu i zato kažem da nam treba bedransak hrabrost“, kazao je ef. Maksumić, naglasivši kako izgradnja Islamskog centra nije nikakav inat već stvarna potreba Islamske zajednice.     

Povezani članci (po oznakama)