Printaj ovu stranu

U posjeti muslimanima Beograda, Novog Sada i Osijeka

Autor: Salih Smajlović Juni 02, 2019 0

Ramazanski zijareti: Izgradnja novih mesdžida i povećanje broja džematlija

Sedamnaestog i osamnaestog maja ove godine, delegacija Rijaseta IZ BiH, predvođena Ismailom ef. Smajlovićem, direktorom Uprave za vjerske poslove Rijaseta, zajedno sa Mirsadom ef. Kalajdžićem, šefom Odjela za standardizaciju i evidenciju pri Rijasetu i novinarima: Kerimom Seferom, novinarom Radio BIR-a i Salihom Smajlovićem, penzionisanim novinarom Preporoda, posjetila je muslimane Beograda, Novog Sada i Osijeka

Na sastanak imama sa područja Beograda i Vojvodine, koji  je za 17. maj, u prediftarsko vrijeme, u prostorijama Muftijstva beogradskog i Medžlisa IZ Beograd, zakazao Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata IZ u Srbiji, bili su pozvani i predstavnici Rijaseta IZ iz Sarajeva. Imami su predstavili svoje džemate i ukazali na aktivnosti koje se u njima provode. Poslije akšama, koji je kao imam obavio Ismail ef. Smajlović, prisutni imami, musafiri i džematlije, njih stotinu, imali su zajednički iftar, koji je donirao Jašari El-Sadat, vlasnik banjalučke ćevabdžinice u Nemanjinoj 5, u Beogradu.  Predsjednik Mešihata Mevlud ef. Dudić je istakao kako se iftari organiziraju u mnogim džematima na području Srbije, a u sklopu akcije 50 hiljada iftara za ovogodišnji ramazan. „Uspjeli smo da obezbijedimo iftare za sve one kojima je obrok potreban, što me čini posebno sretnim i radosnim. Za post i iftar, mi uspijevamo pomoći tamo gdje je najpotrebnije“, dodao je Mevlud ef. Dudić..

Ismail ef. Smajlović se u ime Rijaseta IZ u Sarajevu zahvalio dr. Mevludu  ef. Dudiću na pozivu na dotični sastanak i iftar i zaželio mu uspjeh u radu, a potom je istakao:“ Ramazan nam donosi jednu radost da imamo kvalitet koji se može i osjetiti i pokazati.“ Beriša Betim kazao je kako je tradicija da se takvi zajednički iftari priređuju svakog ramazana. Poslije iftara obavljena je i teravija u Islamskom centru, čiji je imam i direktor Sead ef. Šaćirović.

 

Na teraviji u Krnjači

U društvu Redže ef. Nukića, penzionisanog beogradskog imama, sa Mirsadom ef. Kalajdžićem, otišli smo na teraviju u džemat Krnjača, koji se nalazi nedaleko od Beograda, preko Dunava, u Banatu.

U mesdžidu, koji je sagrađen na placu od 300 m2, koji je uvakufio Nuh Velji, babo imama džemata Muhamed-ef. Velji, obavlja se beš vakat namaz, džume, bajrami i teravije i izvodi se mektebska nastava za 35 polaznika. Imamu Muhamedu ef. pomaže i drugi imam džemata Tafo ef. Beriša. Mesdžid je sagrađen 2008. godine, a džemat ima 120 kuća.

Sa muslimanima Novog Sada

 

U subotu, 18. maja, pred podne namaz, stigli smo u Medžlis Islamske zajednice Novi Sad, gdje Fadil ef. Murati punih 38 godina obavlja imamsku dužnost i koji je ujedno bio inicijator i pokretač osnivanja i drugih džemata na području Vojvodine.

On je posebno naglasio potrebu izgradnje  Islamskog centra u N. Sadu, koji je predviđen na lokaciji gdje je sada mesdžid i sjedište Medžlisa.

 

U Velikom Ritu u toku izgradnja mesdžida

Nakon toga prvo smo posjetili džemat Adica, u kome je sagrađen mesdžid, još nije stavljena fasada, ali je unutrašnjost jako lijepo urađena, gdje imamsku dužnost obavlja Gzim ef. Plavci, veoma aktivan imam, raniji imam u Beočinu. Lokacija na kojoj je mesdžid ima 1.100 m2 i ograđena je. Izgradnja mesdžida je počela u 2013. a u 2014. prvi dan ramazana mesdžid je otvoren. Vjerska pouka za 50 polaznika redovno se održava. U ovom, kao i drugim džematima na području N. Sada, obavlja se beš vakat namaz i uče se djeca na vjerskoj pouci.

U džematu Veliki Rit zatekli smo veliku aktivnost na izgradnji mesdžida. Desetine džematlija su besplatno radili na objektu. Dok se ne sagradi novi mesdžid, vjerski obredi i pouka za djecu obavljaju se u starom mesdžidu, koji je kupljen 2006. godine. Imamsku dužnost obavlja Veton ef. Zorjani.

Nekon Velikog Rita, posjetili smo Beočin,  gdje imamsku dužnost obavlja Hazir ef. Dalipi.  U odnosu na ranije posjete ovom području, vidljiv je napredak, posebno u izgradnji objekata i povećanju prisustva džematlija na namazima i vjerskoj nastavi. Infrastruktura, posebno putne komunikacije do ovih džemata je slaba, što je istakao i Mirza ef. Murati, sekretar u IZ u Novom Sadu, koji kaže da su muslimani tih džemata diskrimisani na nekoliko načina, a jedan je i u pogledu infrastrukture, jer se muslimanska naselja isključuju iz izgradnje kvalitetnog i prohodnog puta i uređenja ulica.

U Osijeku sve u znaku predstojeće izgradnje džamije

U predakšamsko vrijeme stigli smo u Osijek, gdje smo sa imamom Senad-ef. Heveševićem i predsjednikom Medžlisa Mendu Imerijem, iftarili i razgovarali o aktivnostima ovog džemata, gdje je sve podređeno izgradnji džamije, koja će biti na lokaciji Bikara, u blizini mezarja. Senad ef. Hevešević, imam u Osijeku i glavni imam nam je kazao: „Sve aktivnosti MIZ Osijek usmjerene su ka jačanju zajednice i izgradnji Islamskog centra u Osijeku. Planirani početak izgradnje je u proljeće 2020. godine. Mektebsku nastavu pohađa 25 polaznika iz osnovne i srednje škole, a ocjena iz islamskog vjeronauka u mesdžidu im ulazi u prosjek školskih ocjena. Džuma namazu prisustvuje 40-50 džematlija.“ Sadašnji mesdžid, otvoren 1978. godine, služi za vjerske aktivnosti. Poslije klanjanja teravih namaza, prisutnima su se obratili Ismail ef. Smajlović i Salih  Smajlović, nekadašnji imam džemata.

Salih, autor ovog teksta, podsjetio je svoje nekadašnje džematlije na vrijeme u kome je on  obavljao imamsku dužnost i zaželio im uspješnu izgradnju džamije.

Pošto je prošao dug vremenski period od odlaska iz Osijeka, blizu 40 godina, bivši imam je susreo svega nekoliko džematlija iz njegovog perioda, među kojima i h. Sejdu Alitija, dugogodišnjeg člana Medžlisa, jedno vrijeme i predsjednika, člana Sabora  IZ, koji je na teraviji bio sa unucima.

Istovremeno, teraviju namaz, zajedno sa novinarom radio BIR-a Kerimom Seferom, Mirsad ef. Kalajdžić je obavio u mesdžidu u Vinkovcima, gdje imamsku dužnost obavlja Mirza ef. Delić.

Imam džemata Mirza ef. Delić je istakao da na teravijama ima oko 30 džematlija, na vjerskoj pouci četrdesetak polaznika i da se  u tri škole predaje islamska vjeronauka.

Na kraju ove  posjete, upitali smo članove delegacije za utiske sa ovog puta.

Ismail ef. Smajlović: “I u Beogradu, Novom Sadu, kao i u Slavoniji/Osijeku i Vinkovcima dočekani smo s radošću i džematlije su tražili da ih se češće ovako posjećuje. Posebno je važno naglasiti da se, usprkos ekonomskoj krizi, svi džemati dobro organiziraju, grade i održavaju džamije, koje su ljepše i od njihovih vlastitih kuća.“

Mirsad ef. Kalajdžić: “Drago mi je što sam bio dio ekipe u obilasku ovih džemata. Ovo je za mene novo iskustvo. Vidjeli smo u kakvim uslovima i okolnostima ovi ljudi žive, rade i djeluju.“

Kerim Sefer: „Ovo putovanje i obilazak džemata za mene je novo iskustvo, koje će mi pomoći u radu“.

Ono što je značajno istaći jeste  činjenica da su  ovi džemati u zadnje dvije decenije u stalnom usponu u radu, da se grade novi objekti i povećava broj džematlija, što je rezultat i pomoći Mešihata IZ u Srbiji i Rijaseta IZ iz Sarajeva. Mišljenja smo da bi ta pomoć trebala biti veća, pogotovo što je perspektiva da islam na ovim prostorima dobije veći zamah.

Povezani članci (po oznakama)