Printaj ovu stranu

Mostar: Lejletu-l-Kadr - noć promjene

Autor: Juni 02, 2019 0

Mubarek noć Lejletu-l-Kadr u svim džematima na području Medžlisa IZ-e Mostar obilježena je svečanim programima, pojedinačnim i zajedničkim ibadetim, zajedničkim iftarima, poklanjanjem hatma dovi pred duše umrlih, učenjem tekbira, salavata, hamdela, istigfara, dova.

Centralno obilježavanje ove mubarek noći nakon zajedničkog iftara upriličeno je u sportskoj dvorani u Sjevernom logoru. Teravih namaz naizmjenično su predvodili glavni imam mr. Dino ef. Maksumić, džematski imam Šefik ef. Čavčić, pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina i direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek. Kadersku Kadersku dovu proučio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Tokom programa kojeg su izvreli članovi hora El-Misbah i mostarski imami prisutnima su se vazu nasihatom obratili glavni imam mr. Dino ef. Maksumić i Ilham ef. Puce šef odjela za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog.

Pripreme koje su vjernici učinili za ovu noć kako je istakao glavni imam su također ibadet. Ibadeti koje vjernici čine u ovoj noći, dodao je, poticaj su da vjernici donesu čvrstu odluku da će jačati iman i ostaviti ružne navike. „Poslije ramazana ne smijemo postati nešto drugo. U ovoj noći, koja je selamet i spas, svako onaj ko ima nešto u sebi da mora otkloniti, neka to večeras odluči i učini. Imamo veliki problem sa kladionicama. Molim Vas u ime Allaha ako među nama ima neko da zalazi na ta mjesta koja su haram da večeras donese odluku i da se toga okani jer nas to vodi u propast“, kazao je ef. Maksumić. Upozorio je i na druge loše navike koje su česte među Bošnjacima poput alkohola, psovke itd… Pozvao je vjernike da ovu noć provedu u činjenju dova za svoje dobro i dobro svoga naroda.

O nebrojenim blagodatima mjeseca ramazana i fadiletima učenja Kur'ana u svom vazu nasihatu govorio je ef. Puce. Mjesec ramazan je stoga divna prilika za sticanje takvih navika kako bi se u ljudima učvrstila ustrajnost u vjeri, slijeđenje ispravnog puta. Arapsko značenje te riječi (siratu-mestekim), prokomentirao je, podrazumijeva strpljivost, kretanje bez skretanja i odstupanja. „Ako se ustrajnost realizira na nivou džemata i zajednice, onda u cijelosti daje svoje plodove i donosi mir, blagostanje, blagoslov i stabilnost u tu zajednice. A ako ponestane ustrajnosti ponestane i želje za činjenje dobrih dijela“, poručio je ef. Puce.

Povezani članci (po oznakama)