digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džemat Buci: Takmičenje za učenike u poznavanju sura Amme džuza

U subotu 1. juna 2019. godine, u džematu Buci, MIZ Visoko, održano je takmičenje za učenike u poznavanju sura Amme džuza. 
 
30 mektepskih polaznika bilo je podijeljeno u dvije grupe. Prva grupa su mlađi učači Kur´ana časnog, koji su trebali naučiti od Fatihe do sure Alek. Druga grupa, stariji uzrast, trebali su naučiti sve do sure Beled. Učenici su pokazali veliko interesovanje i želju, svakodnevno su dolazili u mekteb, te su poslije Ikindije namaza vježbali sa svojim efendijom. Imam Ermin ef. Ahmić je djecu učio i usmjeravao, te im pokušao prenijeti tehnike lakšeg pamćenja sura iz Kur´ana.
 
Humani ljudi podržali su ovo hajr druženje u mjesecu Ramazanu, te su djeci obezbijedili vrijedne nagrade. Djeca su dobila jak motiv i podsticaj, jer su nagrade bile veoma vrijedne. Prve nagrade su: dva nova mobitela, Samsung A10 2019, druge nagrade su po 50 KM, a treće nagrade su po 30 KM. Uzvišeni ih obilato nagradio i podario im najljepše mjesto u džennetu. Trgovina mobitela Čehajić, iz Visokog, su dali svoj doprinos i obezbijedili su najbolje mobitele za našu djecu, po sniženim cijenama.
 
Mualim Ermin ef. Ahmić je svakodnevno djecu podučavao i bez teškoće provodio svoje vrijeme s njima. Na kraju je imao jako težak zadatak, jer je trebao da odluči koji su  učenici najuspješniji. Allah je naš najbolji učitelj, Pravedni i Pošteni, oslonjajući se na Njegovu Milost proglašeni su najistaknutiji učenici. 
 
I KATEGORIJA (mlađa grupa)                             
      1.mjesto  Alihodžić Zijad                               
      2.mjesto  Džafić Edna                                     
      3.mjesto  Šečo Anela                                     
II KATEGORIJA (starija grupa) 
1. Džafić Ajša 
2. Alihodžić Hamza
3. Alihodžić Bilal
Iskrene čestitke djeci i njihovim roditeljima. Posebna čestitka ide svim takmičarima, koji su pokazali da vjeru Islam žive i vole, te da je dio njihove svakodnevnice. 
Omladina našeg džemata zaslužuje zdravu i sigurnu budućnost, a samo vjera u Allaha Uzvišenog može da im to pruži.
 
Zahvaljujemo se glavnom imamu MIZ Visoko Midhatu ef. Čakaloviću, koji je prigodnim govorom ohrabrio djecu i čestitao im na vrijednom uspjehu, a zatim je uručio nagrade najboljim učenicima. Posebno se zahvaljujemo i ćevabdžinici Ihtijarević, koji su večeras pripremili 120 iftara za mektebske polaznike i omladinu džemata Buci. Da ih Uzvišeni Gospodar nagradi za ovo hajr djelo i što su prepoznali vrijedne i marljive učenike koji stasaju i odrastaju u okrilju naše džamije.
 
Džematski odbor Buci, zahvaljuje se donatorima na ovim nagradama, ali i mualimu koji je sve to realizovao i omogućio djeci da se svakodnevno sastaju i druže u ovom svetom mjesecu. Ramazan je mjesec oprosta i milosti, pa da nam se Uzvišeni smiluje i podari nam zdravlja i znanja, pa da se ovako svake godine sastajemo.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine