digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Posjetom šehitlucima obilježen Dan šehida

Posjetom šehitlucima danas je u Mostaru obilježen Dan šehida.

Zvanične delegacije iz javnog i društvenog života, predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata cvijeće su položile na Centralnim mostarskim šehitlucima uz Vučjakovića džamiju. Obilježavanje Dana šehida počelo je učenjem hatma dove koju su proučili mostarski imami, a prigodnim obraćanjem prisutnima se obratio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Današnjom posjetom šehidskim mezarjima, učenje Kur'ana i vjerničke smjerne dove, kako je istakao muftija, je izraz najdubljeg poštovanja prema svim onima koji su tokom historije čuvali islamske vrijednosti i koji su čuvali svoju vjeru i svoj identitet.  „Posjeta haremima u našoj tradiciji je preporučena sunetom Poslanika Muhameda a.s. da dolazimo i da zijaretimo naše umrle, da bi uzimali poruku iz minulih vremena, da bi se čovjek podsjećao na ovozemaljsku prolaznost“, kazao je muftija. Podsjetio da su šehidi u najsudbonosnijem vremenu odazvali zovu zavičaju, rodne grude i iz ljubavi prema domovini digli su se da je brane od dušmanskih nasrtaja. „Ova činjenica nas podsjeća šta su istinske vrijednosti života.

Oni su dali svoje živote za vrijednosti koje nisu potrošive. Nema ovozemaljske mjere kojom se može izmjeriti ljubav prema domovini, ljubav prema vjeri, prema narodu i zavičajnosti. To znaju samo srca koja su bila nadahnuta vjerom i zato uvijek s takvim osjećanjima treba da ulazimo na naše šehitluke“, poručio je muftija. Nakon posjete šehitlucima muftija je u Studentskom hotelu upriličio prijem za članove šehidskih porodica i poginulih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.   

IMG 3922

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine