digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Manifestacija putevima pobjede: Bošnjaci su veliki narod

Autor: Hasan Eminović Juni 19, 2019 0

Nakon poklonjena hatma dova pred dušu šehida Podveležja, poginulih i ubijenih u odbrani Mostara i suverenitet Bosne i Hercegovine, ispred turbeta, podignutog u ovom mjestu u znak trajnog sjećanja na njihovu žrtvu, sinoć je upriličen prigodan kulturno vjerski program.

Ilahije i kaside posvećene šehidma i gazijama interpretirali su horovi Medžlisa IZ-e Mostar El-Kamer i El-Misbah. Prigodnim obraćanjima prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić i Mustafa ef. Spahić. Program je organiziran, kako je to istakao ef. Maksumić, s ciljem očuvanja sjećanja na sudbonosno vrijeme opstanka bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. Citirao je kur'anske ajete koji govore o zaboravu te dodao kako se sjećanjem na šehide vjernici sjećaju Svevišnjeg Allaha dž.š. „Ako zaboravimo naše dove da nas Allah uputi na pravi put onda ćemo, ne daj Bože, zaboraviti i na sve ostalo. To je cilj ovih manifestacija i na tome putu trebamo ustrajati“, kazao je ef. Maksumić. 

O sjećanjima, pamćenjima sačuvanih u kulturi naroda govorio je profesor Spahić. U tim gradacijama centralno mjesto, kako je protumačio, zauzimaju hramovi koji vežu i sabiru ljude. „Nije nimalo slučajno da su pored naših života, časti, stida, karaktera, poštenja, ponosa napadnute, bez ikakvog razloga, i naše džamije, naši mezaristani i naša turbeta“, istakao je Spahić. On je kazao kako su neprecizne formulacije da su Bošnjaci mali narod, jer narod koji ima baladu Hasanaginicu i narod u kojem su rođeni Mak Dizdar i Safvet beg Bašagić ne može biti mali narod. „Bošnjaci možda jesu malobrojni, ali zbog svoje višestoljetne kulture i tradicije ne mogu se nazivati malim narodom“, dodao je.  Ustvrdio je da su Bošnjaci osjetljivi na zaborav i da ljubomorno čuvaju suštinske životne vrijednosti. „Historija čovječanstva nije historija stvari i materije. Historija čovječanstva je historija ideja, misli i vrijednosti. Historija Evrope je, prije svega, historija borbe za vjeru, vjerske slobode, vjersku identifikaciju, moralno etička prava, za koja je rahmetli Alija Izetbegović kazao da nisu ništa drugo do praktična i primijenjena religija u međuljudskim odnosima i relacijama“, kazao je Spahić.  Cijelo dvadeseto stoljeće, dodao je, Bošnjacima je oduzimano ime i pravo na svaku nacionalnu instituciju i nacionalna kulturna pregalaštva. „U takvim uslovima Kinezi ne bi opstali u svojoj identifikaciji, a mi smo se održali“, naglasio je. Govoreći o zakonskim i političkim pravima Bošnjaka podsjetio je na zalaganje Husage Ćišića i najnovije stručne i sistematske analize Marka Atile Hoarea. „Danas smo u situaciji da se na svaki način pokušava blokirati ova zemlja i da se zaboravi ova domovina. Dok postoji Bosna i Hercegovina u vašim srcima, vašim dušama ona neće prestani i nestati“, rekao je Spahić. Upozorio je na brojne opstrukcije među kojima su i ničim utemeljena stigmatiziranja o karakteru nacionalnih stranaka. Stvarna opasnost, kako je ocijenio, dolazi od secesionističkih i separatističkih politika, koje u potpunosti, o trošku Bosne i Hercegovine, rade za račun dvije susjedne države. „Može li se s takvim politikama napraviti normalan dogovor“, zapitao se Spahić. Na kraju je ponovo ukazao na značaj istinskog vjerovanja u Boga kao preduvjet izgradnje zajedničke svijesti, kulture, tradicije pa i politike. „Zaklinjem Vas Allahom čuvajte povjerenje jednih u druge, čuvajte jedni drugima čast i karakter. Pomažimo jedni drugima u dobru, istini, pravdi, koristi i dobrim djelima. Poštujmo institucije nacionalnog i vjerskog  karaktera. Naš je put put jedinstva, solidarnosti, saradnje, povjerenja, u ima Alaha, za korist muslimana “, poručio je Spahić.  

Tokom programa proglašeni su najbolji literarni radovi  o temi „Tajna slobode počiva u hrabrosti“ raspisanog za učenike osnovnih škola u Mostaru. Prestižnu nagradu „Selim ef. Jelovac“ Udruženja građana „Veležistan“ i osnovne škole Omer Maksumić stručni žiri  dodijelio je Azra Isić iz Osnovne škole „Mustafa Ejubović Šejh Jujo“. Druga nagrada pripala je Selmi Memić iz O.Š. Blagaj, dok je trećeplasirani bio rad Bakira Čolića iz VI osnovne škole. 

Polaznici kreativna radionica pisanja i slikanja, održane proteklih dana za učenike osnovnih škola Gnojnice, Blagaj i Podveležje, predstavili si neke od izrađenih radova pod rukovodstvom doc.dr. Irme Marić.    

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine