Printaj ovu stranu

Livno: Projekcija cvijeta Srebrenice na fasadi Ćurčinice

Autor: Šejla M.K. Juli 19, 2019 0
Medžlis Livno svake godine značajno obilježi 11. juli, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i na sve nesretne događaje koji su obilježili posljednji rat u Bosni i Hercegovini. Poučeni pozitivnim iskustvom od prošle godine, ponovo je proučena brza hatma u Ćurčinici za sve šehide Srebrenice. Učača Kur'ana je bilo tako puno da su pojedini džuzevi dijeljeni na dva, odnosno tri dijela. Od mektebske djece, polaznica Škole Kur'ana Udruženja žena MIZ Livno, imama i muallima, pa do odraslih učača, svi su željeli dati svoj doprinos. Glavni imam, Mahir ef. Kevrić je proučio dovu, te se prisutnima kratko i obratio. 
Članice hora Udruženja žena MIZ Livno izvele su program uz ilahije, a humanitarnom akcijom je prikupljeno 200 KM, koje će biti uplaćene u fond Hatidže Mehmedović - majke Srebrenice iz kojeg će se posjećivati i darivati novorođena djeca u Srebrenici.
Kao vrhunac programa postavljena je projekcija cvijeta Srebrenice na fasadi džamije Ćurčinice, kako bi cijeli grad mogao da vidi i podsjeti se na važnost ovoga dana. Prolaznici su imali priliku vidjeti projekciju, zastati pa slikati istu, mirno i dostajanstveno. Ispostavilo se da je ovo odličan način informiranja javnosti o društveno korisnim programima koji se organiziraju u Ćurčinici.