digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Njemačka: Svečanost hatmi u džematu Kamp-Lintfort

Autor: Nedžad Nuhić, glavni imam MIZ NRW (Dizeldorf) Avgust 05, 2019 0

Svaki put kada se dođe u  Kamp-Lintfort, mali gradić na sjevero-zapadu Njemačke, ambijent bošnjačkog džemata sa  džamijom i munarom čini  se tako nestvarnim.

Dvadeset  godina je prošlo od njenog svečanog otvorenja od kada novosagrađeni objekt džamije krasi ne tako visoka ali skladno ukomponovana, prva bosnjačka munara u Dijaspori. Osim što je uz mjesec Ramazan krase kandilji, sa nje se ne uče ezani ali ona svojom postojanošću u ovom podneblju jeste nešto više od njene namjenske funkcije.

Približavajući se džamiji primjetili smo puno parkiranih auta uokolo,iako je dan subotnji bio topao i pogodan za izlete, što je govorilo o dobroj posjeti današnje svečanosti, ca 550 prisutnih.

Da u Kamp-Lintfortu džemat funkcioniše pokazuju mnogi sadržaji. Ovdje se ne čeka i ne zastaje. Rad na svim vjerskim poljima, kao i intereligijskom i interkulturnom dijalogu, dušebrižničkom, humanitarnom radu, ženskom aktivizmu, u ovoj godini najuspješniji džemat na regiji u akciji zekata i sadekatu-lfitra…. U haremu džamije poredani stolovi i klupe za jemek poslije svečanosti. Petnaest kurbana je žrtvovano za ovu priliku. Ulaskom u džamiju potvrdila se naša pretpostavka. Džamija je prostrana, ca. 250 metara kvadratnih sa  ženskom prostorijom, potpuno popunjena a vani je još ostalo musafira/ki. Dočekuje nas ugodna atmosfera, prostorije moderno uređene i opremljene poznatom konjičkom rezbarijom “Rukotvorine Nikšić”.

Na ulaznim vratima pojavljuju se muallimi Dževad ef. Isaković  i Mustafa ef. Klanco a iza njih devet mladića i petnaest djevojaka uz  tiho  učenje tekbira ulaze njih 24. Posebno su obučeni, svečano. Muški u  odjelima a djevojke u posebno sašivenim haljinama:

Ahmetović (Emir i Selma) Bilal, Aljić (Mersudin i Alma)Amila, Avdić (Nedžad i Hajrija)Dženis, Bajra (Asmer i Hajreta) Adisa i Elmar, Bečić (Ahmet i Hasija) Sadina, Bešir (Mirnes i Mersiha) Jasmina, Burnić (Muhamed i Azra) Malik, Delić (Ibro i Fadila)Emina, Dindić (Mirvad i Adila) Amel, Grgić (Zikrija i Adna Ljajić)Sara, Kadrić (Mensur i Nermina)Melida i Nejla, Kaplani (Bajram i Senada) Medina,  Kolenović (Merdin i Suzana)Nermin,  Krupić ( Emir i Sanela)Šejla, Mehić (Tale i  Admira) Muris,  Memović (Šefket i Mina) Haris, Mešić Seid i Mirela) Nadja, Rujanac (Mirnes i Indira) Muris, Sinanović ( Alija i Hikmeta) Ajla, Smajlović (Zehrid i Džehva) Nadija i Talović Mensur i Merima)Amina i Selma.

Nakon selama i dobrodošlice prisutnima, svečanost otvara imam džamije Mustafa ef. Klanco  i poziva Dževada ef. Isakovića, 2. imama džemata da podnese izvještaj o vjeronaučnoj 2018/19. godini i poziva prisutne da naprave mjesta onima koji ne mogu da uđu  u džamiji. Izvještaj sažet i jasan. 219 upisanih polaznika mekteba na tri punkta, 4 dana sedmično se izvodi nastava za sve uzraste od 7 do 77 godina, 77 učača  Kur'ana.

Pošto je period obilježavanja godišnjice Genocida u Podrinju-Srebrenica, učenici su na početku proučili suru Jasin pred duše ubijenih u Genocidu u BiH. 

Nakon toga počelo se sa pitanjima.  Pitanja su osmišljena tako da obrađuju najglavnije oblasti iz akaida, ibadeta, islamskih propisa, kiraeta, ahlaka, islamskog ponašanja, povijesti ali aktuelnih pitanja savremenog trenutka Bošnjaka i muslimana uopće. Odgovori su kratki i  koncizni. Posjetioci su imali priliku provjeriti i svoje znajnje o Islamu, ali i saznati sasvim nove činjenice i informacije.

Pomalo ima poteškoća oko slobodnog definisanja na bosanskom jeziku koji se teško održava u svakodnevnici upotrebe njemačkog jezika. Poslije priznaje da  su sa pojedinim kandidatima namjerno odugovlačili sa Hatmom, neki su u 20. godini života, da bi što duže ostali prisutni u mektebu te time učvrstili svoju vezu sa džamijom, jer praksa pokazuje drugačiju tendenciju velike pauze odsustva poslije učinjenih Hatmi a cilj vjeronauke je da odgaja buduće trajne džematlije.

Prema podacima koje je na svečanosti iznio Mustafa ef. do sada je   “hatmu učinilo” 215 polaznika, od kojih se njih nekoliko odazvalo danas  da i svojim prisustvom daju dodatni svečani ton Hatma dovi. Neki od njih, a i sam Mustafa ef., su doživjeli da oni koji su učinili hatmu prije 30 godina, sada to čine njihova djeca. Imajući u vidu uslove rada u dijaspori, posebno u fazi formiranja i izgradnje džemata i džamije, te udaljenosti polaznika i veliku zauzetost njihovih roditelja navedena brojka zaslužuje svaku čestitku.

Čestitke i pohvale današnjim kandidatima uputio je u svom kraćem obraćanju Nedžad ef. Nuhić imam iz Hamma i glavni imam oblasti NRW- MIZ Dizeldorf, ističući veliku ozbiljnost usvojenog znanja kojim ovim činom preuzeše današnji slavljenici Hatma dove.

Na kraju uz učenje kratkih sureta od strane polaznika hatma dovom koju je proučio Nedžad ef. Nuhić  završena je bogata svečanost Hatma dove u džematu K.-Lintfort. Knjige koje je darovao Mešihat IZBNJ uručili su predsjednik džematskog odbora h. Mustafa Mašić, zamjenik predsj. h. Ahmo Suljkanović, članovi odbora Hajrija Avdić i Sabina Čaušević. 

Posebno su sretna i ozarena lica roditelja koji uz primjerne hedije svakom kandidatu pokloniše i po koju suzu radosnicu.

Na skali vrednovanja u radu imama Hatma bi trebala  zauzimati posebnono mjesto. Na osnovu danas viđenog ovaj džemat ima jak mekteb a time ako Bog da i budućnost! 

Na kraju ostaje da današnjim domaćinima, prije svega vrijednim imamima i muallimima, te kandidatima, njihovim roditeljima od srca čestitamo i poželimo slične svečanosti i u drugim   našim džematima. Time bismo dali trajni pečat svom bivstvovanju na ovim prostorima, jednom od prostora velike bošnjačke dijaspore diljem svijeta.

Na kraju slijedio je ručak i zakuska uz kahvu za sve prisutne u haremu džamije.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine