Printaj ovu stranu

Obilježavanje Nove hidžretske godine u Muftijstvu bihaćkom

Autor: Septembar 02, 2019 0

U Muftijstvu bihaćkom Nova 1441. hidžretka godina je obilježena brojnim programima i raznovrsnim aktivnostima.

Muftija bihaćki je prisustvovao centralnom obilježavanju dočeka Nove 1441. godine u Gradskoj džamiji u Bužimu, gdje su imami ovog medžlisa izveli prigodan program, a novogodišnju besjedu je kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija Kudić je također učestvovao na centralnom obilježavanju povodom Nove 1441. godine u Prijdoru dan kasnije, gdje se u džematu Ćela već tradicionalno okupi veliki broj prijedorčana i zajedno obilježe dolazak nove godine uz vjerski i kulturno-umjetnički program. 

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u subotu, 1. muharrema 1441. godine, tj. prvog dana nove hidžretske godine darovao prvu bebu rođenu u novoj hidžretskog godini u kantonalnoj bolnici "dr. Irfan Ljubijanić" u Bihaću. Radi se o aktivnosti koju svake godine priprema Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog, čija je predstavnica mr. Zineta Horozović bila u pratnji muftije Kudića.

Brojne aktivnosti u svim medžlisima

Gotovo u svim džematima Medžlisa IZ Bihać je održan prigodan program povodom nove hidžretske godine, ali je u ovom medžlisu ove godine dominirala aktivnost podjele paketića našim najmlađima, kao i vatrometi koji su upriličeni u 6 džemata. Podijeljeno je preko 700 paketića za mališane koji svake godine sa svojim roditeljima prisustvuju obilježavanju nove hidžretske godine u svojim džematima.

U džematu Polje je upriličena centralna svečanost povodom obilježavanja nove hidžretske godine Medžlisa IZ Cazin, gdje je hor imama Medžlisa IZ Cazin upriličio prigodan mevludski program, a vaz-i nasihat je kazivao bivši muftija bihaćki Hasan-ef. Makić. A posebna svečanost u Medžlisu IZ Velika Kladuša upriličena je u džematu Trnovi gdje su program izveli hor El-Verd, a prigodno predavanje ovim povodom održao je glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša mr. Ismet-ef. Mustedanagić. U džematu Hozići, Medžlis IZ Bosanski novi novogodišnji program su izveli imami Medžlisa IZ Bosanski Novi, a prisutnima se obratio glavni imam Samir-ef. Ahmić.