Printaj ovu stranu

Kladanj: Zajednička dova za mijenjanjem stanja na bolje

Autor: S. Selhanović Septembar 03, 2019 0

Tradicionalnim učenjem kišne dove nakon zajedničkog klanjanja podne namaza u naselju Brateljevići kod Kladnja završena je vjersko-kulturna manifestacija "Dani Djevojačke pećine"

U džamiji u Brateljevećima na području Medžlisa IZ Kladanja, u petak 23. augusta, nakon klanjanja akšam namaza, te učenjem mevluda, tevhida i zikra kojeg je predvodio šejh Sirija, započela je trodnevna vjersko- kulturna manifestacija 'Dova kod Djevojačke pećine.' Manifestacija je drugog dana obuhvatala sportske susrete i smotru kulturno- umjetničkih društava, da bi se centralna manifestacija 26. augusta 2019.g.  održala na platou ispred Djevojačke pećine klanjanjem podne namaza i tradicionalnim učenjem kišne dove.

Potreba čuvanja dovišta

Na ovo okupljalište- dovište koje je uz Ajvatovicu i najveće dovište u Bosni i Hercegovini, i ove godine iz raznih krajeva BiH došli su vjernici kako bi zajednički uputili dovu i zahvalili se Allahu dž.š. na blagodetima koje imaju.  

Vjernici tako svojim dolaskom prisustvuju tradicionalnoj kišnoj dovi, ali i dovi za dušu djevojke, koja je, po vjerovanju vezanom za ovo dovište, prije više od pet stoljeća ušla u pećinu kako bi natočila vodu, ali iz pećine nikada nije izašla. Mnogi od njih pohode i tu pećinu koja se po njoj naziva Djevojačka pećina, te imaju priliku da piju vodu koja izvire u blizini, a za koju se vjeruje da je ljekovita.

Program na centralnoj manifestaciji je otvorio glavni kladanjski imam Asim ef. Esmić.  Selameći prisutne  on je posebno zaželio dobrodošlicu izaslaniku reisu-l- uleme Hamed- ef. Efendiću i izaslaniku muftije tuzlanskog Mustafa- ef. Gobeljiću, te predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona, ministru Edinu Buševcu, te načelniku općine Kladanj Jusufu Čavkunoviću. Govoreći o tradiciji i odazivanju na ovo dovište, na što im se i zahvalio,  Asim efendija je naglasio: „Lijepo je da oni koji su u mogućnosti posjete i uđu u pećinu, i da budu svjesni da ćemo svi sigurno preseliti, ali moramo biti svjesni da naše dove, naši ibadeti i naša strijemljenja isključivo su usmjerena Allahu dž.š.“

Pridružujući se riječima dobrodošlice Jusuf Čavkunović, načelnik općine Kladanj, ukazao je na potrebu čuvanja i njegovanja dovišta, te istakao da se zahvaljujući Bogu i vjeri u Njega preovladavaju i prevlađuju nedaće i teškoće, dok je Edin Buševac, ministar saobraćaja i turizma Vlade Tuzlanskog kantona ispred Vlade obećao skori dolazak u općinu Kladanj kako bi pomogli u stasavanju ove općine.

Dove koje nas odlikuju

Poslije učenja ilahija  kladanjskog hora „Gazi Turali-beg“, prisutnima se obratio Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ Brčko. On je, prenoseći selame muftije Vahida ef. Fazlovića, sete osvnuo na odlike islama kao savršenog učenja i savršene ideje što nam je od Boga data zapitao se kako su danas muslimani od njih milijardu i 600 miliona u svijetu najnepismeniji i najneobrazovaniji. Detektirajući problem Mustafa ef. Gobeljić je podvukao da je ta manjkavost na našoj strani. „Mi, parcijalno, djelomično, pogrešno živimo našu vjeru“, ukazao je on navodeći mnoge odlike islama koje nas unaprjeđuju i čine boljim ljudima. 

Kao izaslanik reisu-l-uleme Hamed ef. Efendić, nekadašnji muftija goraždanski, je govoreći o vremenu, preporučujući istinitost i strpljivost, rekao: „Svako vrijeme svjedoči o određenim ljudima i određenim događajima. Mi živimo u ovom vremenu koje će svjedočiti o nama, o našem radu i djelovanju, o našem odnosu prema islamu i muslimanima, o našem odnosu prema domovini...Mi treba da se zapitamo kako ćemo ovaj emanet koji smo preuzeli, koji nosimo na svojim plećima, kako ćemo prenijeti generacijama koje dolaze poslije nas, u kakvom stanju ćemo ostaviti našu zajednicu. Zato mi treba danas da se pobrinemo da vidimo šta ćemo iza sebe ostaviti kad napustimo Ovaj svijet, koja dobra djela ćemo ostaviti po kojima će nas spominjati oni koji dolaze poslije nas, a na osnovu kojih će oni učiti dovu za nas.“

Učenjem kišne dove koju je proučio Mustafa ef. Gobeljić i klanjanjem zajedničkog podne namaza manifestacija u Brateljevićima na dovištu Djevojačka pećina je okončana.

kladanj2

Povezani članci (po oznakama)