digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Polaznici mekteba iz Teslića posjetili muzeje u Sarajevu

Autor: E. Gondžić Oktobar 23, 2019 0
Za većinu djece ovo je bio prvi odlazak u glavni grad Bosne Za većinu djece ovo je bio prvi odlazak u glavni grad Bosne

U subotu 28. septembra 2019. godine Medžlis Islamske zajednice Teslić na čelu sa glavnim imamom Sifetom ef. Hadžićem organizovao je zajedničku ekskurziju polaznika mektepske nastave s Medžlisa Teslić u Sarajevo.

Ekskurzija je bila edukativnog sadržaja, a muallimi su od 475 polaznika poveli njih 180. Plan puta koji je realizovan na ovoj jednodnevnoj ekskurziji podrazumijevao je obilazak Zemaljskog mujeza Bosne i Hercegovine, gdje su kustosi muzeja proveli djecu kroz prostorije i pokazali im arhivsku građu Bosne i Hercegovine, i upoznali ih sa kulturnom baštinom BiH.

Pored ovog muzeja djeca su posjetila i Muzej ''Alija Izetbegović'' i mezar prvog predsjednika naše države gdje smo proučili Fatihu i imali čas historije. Potom smo obišli postavke Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Kuršumlija medresi te obišli Gazi Husrev-begovu džamiju gdje smo klanjali podne i ikindiju-namaz. Na kraju da bismo upotpunili dječiju radost posjetili smo Pionirsku dolinu gdje su djeca uz razgledanje životinja, koje nikada do sada nisu vidjeli, uživali u dječijim igrama i zabavi. Kasno navečer slijedio je naš povratak u rodni grad Teslić. Za većinu naše djece ovo je bio prvi odlazak u glavni grad Bosne i Hercegovine iz kojeg su ponijeli mnogo lijepih utisaka koje će dugo vremena prepričavati svojim roditeljima, drugovima i ostalim.

teslic2

teslic2

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine