digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Sadržaj manifestacije 'U njemu je divan uzor'

Autor: Oktobar 29, 2019 0

U Bihaću počinje manifestacija „Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor“

Manifestacija „Muhammed, a.s., - U njemu je divan uzor“ se u Bihaću realizuje već 13 godina. I ove godine institucije Islamske zajednice u saradnji sa nevladinim organizacijama grada Bihaća oganiziraju razne programske sadržaje kako bi široj publici u ovom gradu, a putem medija i šire, predstavili lik i djelo Muhammeda, a.s., na onakav način kakav dolikuje velikanu kakav je bio Muhammed, a.s.

Muftijstvo bihaćko, Islamski pedagoški fakultet, Medžlis IZ Bihać, Odjel za brak i porodicu, Asocijacija Iskre Bihać, udruženje Život Bihać i CEI Nahla Bihać za ovu godinu su pripremili zaista mnogo sadržaja koji se mogu vidjeti i pročitati na promotivnim materijama koje su plasirali. Vrijeme ove manifestacije se svake godine poklapa sa mjesecom rebi'u-l-evvelom, mjesecom u kojem je rođen Muhammed, a.s. 

Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać, ističe kako iz godine u godinu ova manifestacija, ali i druge aktivnosti Medžlisa IZ Bihać, svake godine dobivaju na intenzitetu i kvaliteti, te da brojna publika očekuju sa nestrpljenjem sadržaje koji se pripremaju u ovom mjesecu.

„U svakoj od 34 džamije medžlisa IZ Bihać bit će upriličen mevludski program kojeg će pripremati imami sa polaznicima mekteba i omladinom. Sa druge strane, brojne tribine, omladinske akcije, mevlud za žene, brojna druženja sa ženama, omladinom, djecom i svim kategorijama našeg društva govori da su nam svi jednako važni i da svako može naći svoj uzor u Muhammedu, a.s., u bilo kojem svojstvu se nalazio.“ – rekao je Mensur-ef. Ćehić.

Koordinator ove manifestacije Nazif-ef. Horozović ističe kako je cilj ove manifestacije da ljudima ponudi inspiraciju, motiv i put za dobro svake vrste. Naglašava da se ova manifestacija planira dosta ranije i da je veliki broj stručnjaka uključeno u ovaj program.

„Život Muhammeda, a.s., je neprevaziđena vrijednost. Na sve savremene izazove mi imamo rekaciju, a rijetko kada akciju, tj. da mi ponudimo rješenje i da mi ukažemo na ono kakvi smo i kakvi mi želimo biti, a ne da se stalno pravdamo, reaktivno djelujemo i osuđujemo neke tamo druge koji nešto rade. Zato smo kroz ovu manifestaciju obuhvatili učenike osnovnih škola koji će pisati sastave i crtati radove na temu „Zahvalnost“, kao što smo uključili i učenike srednjih škola i studente kroz fotografiju, učenike srednjih škola kroz akcije sađenja drveća, šire narodne mase kroz tribine i promocije, aktivnosti sa ženama i za žene, te kao kruna svega toga je završna svečanost gdje pripremamo bogat kulturno-vjerski program. Sve to s jednim ciljem – da upoznamo bolje onoga koga nam je Bog Dragi poslao da nam bude uzor – Muhammeda, a.s..“ – naglašava Nazif-ef. Horozović.

Otvorenje manifestacije je planirano za utorak, 29.10.2019. godine u 19 sati na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, gdje će muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić otvoriti manifestaciju i održati prigodnu tribinu o Muhammedu, a.s. Odmah u srijedu, 30.10.2019. u 19 sati nas očekuje tribina sa majorom Armije R BiH Harun-ef. Hodžićem, koji će podijeliti sa publikom svoje inspirativne priče iz perioda agresije na našu zemlju i koliko je domovina važan segment života svakog čovjeka, a što nalazimo i u životu Muhammeda, a.s. Također, u četvrtak, 31.10.2019. godine u 19 sati u prostorijama Medžlisa IZ Bihać očekuje nas tribina o razumijevanju života Muhammeda, a.s., za žene. I tako redom će se nizati brojne aktivnosti i događaji sve do 29.11.2019. godine kada je predviđena završna svečanost u Kulturnom centru Bihać. 

Isto tako, kao što je naglasio i glavni imam Mensur-ef. Ćehić, svake subote i nedjelje će se u bihaćkim džematima iza podne, akšama i jacije, s hodno rasporedu, održavati mevludi sa prigodnim programima. Također, centralni mevlud Medžlisa IZ Bihać na dan rođenja Muhammeda, a.s., 12. rebi'u-l-evvela bit će upriličen u džamiji Fethija u petak, 8.11.2019. godine iza akšam-namaza. Prigodan program izvest će imami Medžlisa IZ Bihać. Također, poseban mevlud za žene će biti upriličen također u džamiji Fethija u petak, 22.11.2019. godine. 

 „Iskreno se nadamo da će ovi programi zainteresirati brojne građane grada Bihaća i cijele Krajine i da će ovi programi uticati da postanemo bolji ljudi i korisni članovi naše zajednice.“ – ističu iz organizacionog odbora.

Partneri projekta je Kulturni centar Bihać, Aktiv vjeroučitelja Medžlisa IZ Bihać, Turistička zajednica Grada Bihaća, a sponzor manifestacije je Vlada Unsko-sanskog kantona.

plakati UNDU2019 01

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine