Printaj ovu stranu

Čaršijska džamija u Prozoru u novom ruhu

Autor: Safet Pozder Maj 05, 2015 0

Prozorska Nuhefendića džamija, u narodu poznatija kao Čaršijska, sagrađena je 1700.godine i jedina je od nekada četiri gradske džamije koja je uprkos svim nedaćama i napadima uspjela ostati uspravna. Kroz svoj historijat preživjela je brojna skrnavljenja, bombardovanja i napade a u toku protekle agresije na našu zemlju u nekoliko navrata spaljivana joj je unutrašnjost. Ipak, objekat je sačuvan ali je već dugo u dotrajalom i trošnom stanju.

 

Krajem minule godine, medžlis islamske zajednice Prozor je krenuo sa realizacijom projekta temeljitije rekonstrukcije Čaršijske džamije. Tako je najprije sanirana munara, a u toku su radovi na rekonstrukciji džamijske unutrašnjosti i dijela spoljašnjosti. Već mjesec dana nakon početka radova nazire se znatno ljepši i komforniji interijer a zidovi i kupola džamije, te mihrab, minber, mahfil i unutrašnje sofe postepeno poprimaju novo ruho, čime će cjelokupan objekat napokon dobiti izgled koji mu i dolikuje.

Medžlis Prozor se zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji su pomogli dosadašnji tok radove te poziva sve zainteresovane da to i ubuduće učine.