digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Imami Medžlisa Bosanski Petrovac na takmičenju kosaca

Autor: Alem Jaganjac Maj 19, 2015 0

Protekli vikend (16. i 17.05.2015.g.) u Moravskim Toplicama - Selo, Republika Slovenija, održana je 11. tradicionalna “Košnja v selu”

Organizator ove manifestacije “Pevsko društvo Selo” odlučio je s ciljem podizanja nivoa sadržaja i medijske pažnje kao takmičare uvrstiti pripadnike vjerskih službenika raznih konfesija. Domaćine su predstavljali katolički i protestantski vjerski službenici a gosti su im bili kolege vjerski službenici islamske i pravoslavne vjere s područja Bihaćkopetrovačke parohije i Medžlisa IZ Bosanski Petrovac. Manifestacija je otvorena ekumenskom molitvom u subotu 16.05. a sutradan su na revijalni kosidbeni megdan izašli vjerski službenici spomenutih religija kao prva takmičarska kategorija. Na takmičenju u Sloveniji će učestvovati takmičari iz: Slovačke, Češke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Rumunije i Makedonije. Ovaj međunarodni susret ima za cilj doprinos multikulturalnom dijalogu, podizanje praga tolerancije te pokazati jedinstvo naših različitosti. U ovom vremenu podizanja tenzija, loše diplomatske klime i huškačkih aktivnosti ovaj događaj zaslužuje pažnju kao svjetla tačka i primjer saradnje u regionu. Ova praksa se planira ove godine ponoviti i na kosijadi u Smoljani, Bosanski Petrovac.

Medžlis IZ Bosanski Petrovac su predstavljali imami Enver-ef. Crnkić i Halid-ef. Bobić. Sa ove manifestacije prenose pozitivne utiske te se nadaju nastavku saradnje s ciljem promovisanja zajedničkih nam vrijednosti kako vjerskih tako i tradicionalno radnih i humanih.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine