Printaj ovu stranu

Novi hafizi u Behram-begovoj medresi

Autor: Decembar 18, 2020 0

Hafiska dova Muhammedu Ahmetoviću i Muhamedu Čiraku, učenicima Behram-begove medresu, proučena je u srijedu 9. decembra 2020. godine

Diplome hafizima Kur'ana Časnog uručio je izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. On je u svome obraćanju istakao značaj učenja Kur'ana napamet, faze kroz koje hafizi prolaze, te ulogu koju imaju muhaffizi, porodica i medresa. Prisutnima su se u ime muftije tuzlanskog i direktor Behram-begove medrese obratili dr. Sead-ef. Seljubac i dr. Mensur Husić. Oni su uputili čestitke mladim hafizima, njihovim muhaffizim i porodicama, Behram-begovoj medresi i Medžlisu IZ-e Tuzla. Zbog epidemiološke situacije, dovi je prisustvovao ograničen broj učenika i članovi porodica mladih hafiza.

Muhammed Ahmetović, sin Hajrudina i Enise, rođen je 2002. u Medini. Osnovnu školu završio je u Brijesnici Maloj (Doboj Istok) sa odličnim uspjehom kao učenik generacije. Trenutno pohađa 4. razred Behram-begove medrese, a muhaffiz mu je bio hafiz Abdullah Kapo, profesor u Behram-begovoj medresi. Hifz je pred komisijom položio 21. septembra 2020. godine.  

Muhamed Čirak, sin Džafera i Halide, rođen je 2003. godine u Tuzli. Učenik je trećeg razreda Behram-begove. Hifz je položio 5. oktobra 2020. godine, a muhaffiz mu je bio hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla. Učestvovao je na raznim domaćim i internacionalnim takmičenjima i ostvarivao zapažene rezultate. Na državnom i regionalnom takmičenju u kategoriji hifza 5 džuzeva osvojio je 1. mjesto.

Povezani članci (po oznakama)