digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Profesor književnosti s titulom hafiza

Autor: F. Sinanović April 05, 2021 0

U četvrtak, 25. februara 2021. godine, u džamiji Islamskog centra Banovići, upriličena je hafiska dova Abdulazizu Hidiću.

Hafiskoj dovi, osim članova Hidićeve porodice, hafiza i imama, prisustvovali su i Sead-ef. Mrahorović, glavni imam Medžlisa IZ Banovići, dr. Mensur Husić, izaslanik muftije tuzlanskog, i izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Abdulaziz Drkić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Rođen je 1993. godine od oca Medžida i majke Dike. Nakon što je u Banovićima završio osnovnu školu i gimnaziju, 2016. godine je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli, na Odsjeku za bosanski jezik i književnost, te je stekao zvanje profesora bosanskog jezika i književnosti. Trenutno je na master studiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za književnosti naroda BiH. Nakon završetka fakulteta, Hidić je te 2016. godine počeo da uči Kur’an napamet. Muhaffiz mu je bio hafiz Mirsad-ef. Mrahorović. Hifz je položio pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 26. augusta 2020. godine.Nakon hafiske dove pitali smo mladog hafiza o njegovom putu stjecanja ove časne titule. 

- Je li neko iz vaše šire familije hafiz?

Hafiz Abdulaziz: Ne, nije. Ali sam od djetinjstva naučen poštovanju prema našoj ulemi, a pogotovo hafizima i hodžama.

- Koliko je do sada bilo hafiza na području Medžlisa IZ Banovići?

Hafiz Abdulaziz: Dosad je hifz pred komisijom Rijaseta završilo osam hafiza od kojih je prvi moj muhaffiz Mirsad Mrahorović, zatim Ahmed Rahmanović, Mehmed Mujić, Osman Tufekčić, Ahmed Mrahorović, Haris Tabaković, Emina Bećarević i Belmin Ćehajić.

- Da li je bilo poteškoća tokom učenja, kriza, momenata da ste pomislili da ne možete uspjeti? Ako je bilo takvih situacija, kako ste ih preprodili i ko vam je bio najveća podrška da ustrajete?

Hafiz Abdulaziz: Svaki put je ispunjen usponima i padovima, a na putu hifza to je još više izraženo. Moja sreća jeste što sam imao muhaffiza koji je bio moj prijatelj, ali i roditeljski strog po potrebi. On je uspješno prepoznavao moja stanja - pa kada bih se opustio, on bi me upozoravao, a kada bi primijetio umor ili iscrpljenost, on bi mi preporučivao razne vrste relaksacije koja bi mi koristila za daljnji napredak na ovom časnom putu. Naravno, tu su također moji roditelji, rodbina i prijatelji koji su bili svjedoci raznih mojih stanja i raspoloženja i čija podrška nijednog trenutka nije nedostajala. Mome muhaffizu, roditeljima, rodbini i prijateljima ovom prilikom se srdačno zahvaljujem. Bez njih ovaj put bi bio dosta teži, možda i nemoguć.

- Čovjek ste koji zna Kur’an napamet. To je velika čast, ponos, ali i obaveza, odgovornost. Plašite li se pomalo te odgovornosti?

Hafiz Abdulaziz: Naravno, posmatrajući važnost preuzetog emaneta, čovjek ne može ostati ravnodušan i mora se svakodnevno truditi u borbi sa samim sobom. Ali, također, gledajući s druge strane Allah ne opterećuje čovjeka više nego su njegove mogućnosti, pa se u Njegovu pomoć i zaštitu pouzdavam.

- Vaša poruka onima koji se kolebaju da li da počnu učititi Kuran napamet?

Hafiz Abdulaziz: Hifz Kur’ana je jako težak put i traži mnogo odricanja, ali koliko god bio težak, to je jedan prelijep put koji daje jednu posebnu vrstu odgoja i uvijek će ono što čovjek dobije na tom putu biti veće i teže od svih “muka” koje čovjeka zadese. Preporučio bih da se drže uputa svojih muhaffiza, jer su oni glavna spona koja ih drži na tom putu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine