digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

„Ulaganje u ahiret“: Džematlije svih generacija u dobru zajednice

Autor: H. Hasić Septembar 20, 2022 0
Formiranjem Mreže mladih proširene su humanitarne aktivnosti džemata. Ove godine je s prikupljenih 1.600 KM osiguran pribor, odjeća i obuća za četrnaestero djece. Formiranjem Mreže mladih proširene su humanitarne aktivnosti džemata. Ove godine je s prikupljenih 1.600 KM osiguran pribor, odjeća i obuća za četrnaestero djece.

Humanitarne aktivnosti džemata Kulin h. Bali Čekaluša, pokrenute prošle godine s ciljem pomaganja socijalno ugroženih kategorija, ove godine su proširene aktivnijim angažmanom članova Mreže mladih. Pred početak školske godine džemat Čekaluša je osigurao potrepštine za četrnaestero učenika i učenica osnovne škole.

Humanitarne aktivnosti džemata Kulin h. Bali - Čekaluša pokrenute su u aprilu prošle godine. To je zahtijevalo, prije svega, uvid u socijalne potrebe džematlija, a informacije su, kako nas je upoznao imam džemata Eldar-ef. Huseinović, prikupljali od Mjesne zajednice i Narodne kuhinje. Uslijedila je saradnja s Medžlisom i Uredom za društvenu brigu te je osigurano deset prehrambenih paketa.

Time je iniciran angažman nekolicine džematlija i odluka da mjesečno izdvajaju određeni iznos za spomenute potrebe.

„Tim novcem se kupuje hrana, ali i lijekovi ugroženim članovima, jer se u toku rada na terenu ispostavilo da upravo hronični bolesnici imaju mala primanja ili ih uopće nemaju. Jednokratna akcija je prerasla u redovnu aktivnost, a grupa humanih džematlija se širila. Danas njih pedeset djeluje u inicijativi „Ulaganje u ahiret“. Ohrabren odzivom svojih džematlija, stupio sam u kontakt s vjeroučiteljem u obližnjoj osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“. Nakon što je vjeroučitelj dostavio listu socijalno ugrožene djece, djece bez jednog ili oba roditelja, štićenika obližnjeg Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, džematlije u školsku 2021/2022 godinu ulaze s fondom od 1.000 maraka za desetero djece ove osnovne škole“, kazao nam je efendija Huseinović.

Osim toga, pomaže se i rad Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama te džematlije nastoje da djeci iz Doma finansiraju kurseve stranih jezika, sportsko-reakreativne aktivnosti i ostalo. Nakon što su prethodne godine stipendirali dva učenika Gazi Husrev-begove medrese, ove godine stipendiraju jednu studenticu Prirodno-matematičkog fakulteta i jednu učenicu Gazi Husrev-begove medrese.

U međuvremenu su se u ove humanitarne aktivnosti uključile i druge džematlije, a time se proširio i način djelovanja.

„Tako su ove godine očistili ulicu Čekaluša, a u junu formirali i Mrežu mladih. Ovaj korak pokazao se kao važna stepenica u daljem radu, jer je omladina unaprijedila humanitarne aktivnosti džemata, naročito u pravcu saradnje s osnovnom školom, koju su i mnogi od njih pohađali. Sakupivši 1.600 maraka, obezbijedili su pribor, odjeću i obuću za četrnaestoro djece“, istakao je efendija Huseinović.

Dodaje da se time omladina uči solidarnosti i društvenoj odgovornosti. Pored toga, u dogovoru s njim, nastoje izbjeći fotografisanje i promovisanje svoga humanitarnog rada na taj način, s ciljem da ne naruše dostojanstvo osoba koje pomažu.

„Pored toga, mladi se kroz rad i primjer uče osnovnim vrijednostima svoje vjere, jačaju osjećaj pripadnosti i džematu i cijeloj Zajednici. Uključivanjem mladih u rad džemata također se odgajaju nove generacije, koje u budućnosti mogu preuzeti odgovornost u džematskom odboru, ali i u široj društvenoj zajednici“, kazao je efendija Huseinović za Preporod.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine