digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

MIZ Tuzla: Džematlije Donjih Čaklovića i Simin Hana posjetili Podrinje

Džemat Donji Čaklovići i Simin Han zajednički su organizovali za svoje džematlije odlazak u istočnu Bosnu. Džematlije su imale priliku da posjete mjesta stradanja Bošnjaka u proteklome ratu

- Dva autobusa sa stotinu džematlija sa svojim imamima Alem ef. Alićem i Mersad ef. Pašićem prvo su posjetili Memorijalni centar u Gornjoj Kalesiji. Ahmed Grahić predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, tuzlanske džematlije informisao je o mjestima stradanja Bošnjaka u proteklome ratu na području Zvornika. Do sada je u ovome memorijalnom centru ukopano oko 700 Bošnjaka čiju su posmrtni ostaci uglavnom nađeni u grobnici Crni vrh – kazao je Mersad ef. Pašić, imam u džematu Donji Čaklovići.

Posjeta turbetu Hasana Kaimije, Potočarima i Srebrenici

Džematlije su tokom svoje posjete Podrinju posjetili i Kula Grad u Zvorniku. Tom prilikom su posjetili turbe Hasana Kaimije, tvrđavu Stari Grad i Hadžijinu džamiju sa pet munara nakon čega su se zaputili prema Potočarima.

U Memorijalnom centru Potočari uposlenik centra Azir Osmanović džematlijama iz Tuzle održao je historijski čas o stradanju Bošnjaka u Srebrenici.

- Naše džematlije u Potočarima su pogledale dokumentarni film o srebreničkome genocidu. Poslije obilaska Memorijalnoga centra u Potočarima džematlije su posjetile Srebrenicu. U Srebrenici nas je dočekao imam Čaršijske džamije Ahmed ef. Hrustanović, kao i predstavnik „Prosvjetitelja“. Oni su goste iz Tuzle informisali o životu Bošnjaka u Srebrenici. Zajednički ručak za sve džematlije organizovan je u Srebrenici. U srebreničkom Domu kulture upriličen je doček za džematlije i izložba suvenira i rukotvorina Srebrenice. Nakon Srebrenice krenuli smo prema mezarju Veljaci gdje smo proučili fatihu našim šehidima – ističe efendija Pašić.

 

 

Zadnja destinacija tuzlanskim džematlijama bila je posjeta Diviču gdje su imali priliku da se druže sa mještanima i popiju zajedničku kahvu. Nakon druženja džematlije su iskoristile lijepo vrijeme za vožnju čamcem preko Drine.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine