digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tušanj-Slatina: Srebrenica je naša nacionalna rana

Autor: Džanan Ribić Juli 10, 2015 0

Predavanje o genocidu u tuzlanskome džematu Tušanj-Slatina

 

 Džemat Kulturno-obrazovnoga centra Tušanj-Slatina povodom dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici organizirao je pradavanje o suđenju za genocid u Bosni i Hercegovini pred međunarodnim i domaćim sudovima. O ovoj temi govorio je doc.dr. Vedad Gurda, profesor na tuzlanskome Pravnom fakultetu.

Hafiz Saudin ef. Gobeljić, imam u džematu Tušanj-Slatina kazao je da Bošnjaci nikada ne smiju zaboraviti ono što se desilo u Srebrenici prije dvadeset godina.

- Dok god mi budemo sebe zaboravljali nemojmo očekivati da nas se drugi sjeća. Bojim se da mi polako zaboravljamo sami sebe i ono što nam se desilo. Genocid je bio u Srebrenici, ali i u Prijedoru, Zvorniku, Janji i drugim našim mjestima gdje su Bošnjaci stradali. Ali mi to zaboravljamo. Molim Allaha da nas probudi – kazao je hafiz Gobeljić.

Ubijanje i mučenje ljudi

Vedad Gurda istakao je u svome obraćanju da je genocid nešto što se dešava kroz vijekove, ali da sam termin genocid nije upotrebljavan do drugoga svjetskoga rata.

- Genocidom se vrši ubijanje i mučenje ljudi. Genocid je zločin nad zločinima. Mora da dokazati da onaj zlčinac koji vrši ubijanje to radi svjesno sa namjerom, i da to ubijanje ima određeni cilj. Za genocid se traži posebna namjera. Da oni koji vrše zločine i ubijanje žele da zatru trag jednome narodu. U pravu je to teško dokazati – rekao je Gurda u svome uvodu.

On je dodao da su Bošnjaci kroz historiju preživjeli deset genocida od strane svojih komšija. Ali da nikada nije bilo suđenja onima koji su ubijali Bošnjake. Stvari se mijenjaju sa početkom rada haškoga Tribunala.

- Pred haškim Tribunalom sudi se za ratne zločine. Do sada su podignute 22 optužnice za genoicid. U tri predmeta pravosnažno je osuđeno pet srpskih generala za genocid. Također su i pred Sudom BIH vođeni postupci za genocid u Srebrenici. Do danas je osuđeno 12 osoba, dok je 18 osoba oslobođeno odgovornosti za genocid – ističe Gurda.

Suđenja u Njemačkoj

Doktor Vedad Gurda posebno je naglasio da je Srebrenica naša kolektivna nacionalna rana. On je u svome predavanju iznio niz informacija o genocidu koje su nepoznate većem broju ljudi i široj javnosti.

- Nepoznanica je da su njemački sudovi, tačnije sud u Dizeldorfu, za genocid u Doboju 1999.godine osudio jednog bosanskoga Srbina. Ovaj sud osudio je i neke druge osobe za genocid. Međunarodni sud pravde u Hagu 2007.godine utvrdio je da se u Srebrenici dogodio genocid, a da je Srbija odgovorna što nije spriječila genocid – zaključio je u svome predavanju doktor Gurda.

Od 1948.godina pa sve do devedesetih godina prošloga stoljeća gotovo da nije bilo suđenja za genocid. Devedesetih godina osnovana su dva suda da sude za genocid u Ruandi i na području bivše Jugoslavije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine