Printaj ovu stranu

Džamije s noćnim namazima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli

Autor: Juli 10, 2015 0

U zadnjoj trećeni ramazana noćni namazi se klanjaju u mnogim džamijama BiH. Ovdje donosimo informaciju o nekim džamijama u kojima možete klanjati noćni namaz

U Sarajevu, pored Fahdove džamije u kojoj je noćni namaz u 1h, klanjat će se namazi s početkom od 00:00h do 00:30h u Carevoj džamiji (00:40h), u džamiji na Stupu (00:15h), Istiklal-džamiji (00:15h), Dobrinja 3b, Stara Breka (01:00h), Nova Breka, Bojnik, džamija na Šipu, Grbavica 1.

Tuzla

Tokom zadnjih pet neparnih noći ramazana u tuzlanskim džematima klanjat će se noćni namazi i tespih namazi.

Noćni namaz od deset rekata klanjat će se u 00.50 sati u džematu Slavinovići kod Abdulah ef. Okanovića. U džematu Hukići kod Esnaf ef. Imamovića džematlije će klanjati osam rekata noćnoga namaza.

Tespih namaz klanjat će se svake neparne noći zadnjih deset dana ramazana u Jalskoj džamiji kod Nedim ef. Derviševića, dok će se za 27. noć ramazana uz tespih namaz klanjati i noćni namaz.

U džematu Solina prema riječima Ibrahim ef. Saletovića noćni namaz klanjat će omladina.

Osim ovih džemata noćni namazi u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana klanjat će se i u džematu Krojčica kod Muhamed ef. Mehmedović i džematu Donji Čaklovići kod Mersad ef. Pašić.

Tespih namaz i noćni namaz u 01.30 klanajt će se i u džematu Sepetari kod Esmir ef. Hasanović. U Behram-begovoj (Šarenoj) džamiji kod Sifet ef. Suljića klanjat će se tespih namaz.

Vrijedi naglasiti da će se svake noći zadnjih deset dana ramazana u džamiji Kralj Abdullah, prema riječima hafiza Edin ef. Peštalića klanjati noćni namaz i tespih namaz.

Za 27. noć ramazana Lejletu-l-kadr, u ponedjeljak 13.jula, u svim tuzlanskim džematima klanjat će se nafile.

Mostar

U džematu Potoci se već nekolike godine praktikuje noćni namaz u zadnjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima kao i u džematu Humi, džematu Donja Mahala (00:00h)uz druženje sa profesorima Karađoz-begove medrese. U džemat Zalik Bosanski mudžahidi  klanjat će se u 27. noći i zadnje uoči petka u kalendarskom mjesecu. Noćni namaz će se klanjati i u Karađoz-begovoj džamiji (00:00h).