digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Srebrenica: 136 ahmedija za 136 kaburova

Autor: Admir Karić Juli 12, 2015 0

Iako se prethodnih godina ulagao veliki napor u organizaciju obilježavanja godišnjice genocida i kolektivne dženaze šehidima Srebrenice, dešavali su se i određeni propusti.
Prilikom samog čina klanjanja dženaze u većem dijelu kompleksa Memorijalnog centra u Potočarima je skoro nemoguće (ispravno) formirati safove, što sa stanovišta uleme, u takvim slučajevima, ne znači da je nečiji namaz neispravan.

Ipak, prilikom samog ukopa, odnosno zagrtanja kabura, koji ima i vjerske obrede, dešavali su se određeni propusti.
To je ove godine ispravio tuzlanski muftija, Vahid ef. Fazlović, a to bi trebala biti i praksa u narednim godinama.

Naime, na svakom kaburu od 136 srebrenička šehida koji su nakon kolektivne dženaze ukopani 11.jula 2015. bio je raspoređen po jedan imam sa područja tuzlanskog Muftijstva.
Ozbiljnost cijeloj priči, ali i ponašanju svih prisutnih, dala je “unifroma” imama, odnosno njihove ahmedije.
Imami su prije samog dolaska u Memorijalni centar dobili “broj”, a nakon što su porodice nosile tabute sa posmrtnim ostacima svojih najmilijih, imami bi ih slijedili do samog kabura, gdje je nakon ukopa obavljen i vjerski dio obreda, koji se prethodnih godina obavljao zajedničkom dovom za sve ukopane.

Inicijativa muftije Fazlovića je za svaku pohvalu, a na njegov poziv su se odazvali svi medžlisi sa područja ovog tuzlanskog Muftijstva.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine