digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježena mubarek noć Lejletu-l-berat - Promovisana 152 polaznika „Škole hifza Kur'ana“ MIZ Sarajevo

Autor: Edin Spahić Maj 22, 2016 0

Careva – Sultan Fatihova džamija u Sarajevu je u subotu 21. maja 2016. godine ugostila nesvakidašnji i zanimljiv događaj. Naime, MIZ Sarajevo je u povodu mubarek noći Lejletu-l-berata u prelijepom ambijentu Careve – Sultan Fatihove džamije  poslije akšama namaza upriličio „Večer Kur'ana“ u izvedbi polaznika „Škole hifza Kur'ana“ sarajevskog medžlisa, čija je ovo bila ujedno i prva promocija

Svečanost je započela klanjanjem akšam namaza, nakon čega su 152 polaznika „Škole hifza Kur'ana“ MIZ Sarajevo, svečano odjeveni i uz tekbire ispunili prve saffove ove džamije. Nakon ašereta koje je proučio polaznik „Škole hifza Kur'ana“ Hamza Durmić, koji je inače naučio 18 džuzeva napamet,   prisutne je sa ovim plemenitim projektom i njegovom realizacijom upoznao njen voditelj, hfz. Sadrudin Išerić. Imam i hatib Careve – Sultan Fatihove džamije se u svom obraćanju osvrnuo na same početke ove škole zahvalivši se MIZ Sarajevu na povjerenju da predvodi jedan ovako plemenit projekat u kojem učestvuje veliki broj djece, kako u Carevoj džamiji tako i na drugim punktovima a koji djeluju pri sarajevskom medžlisu. Hfz. Išerić se zahvalio i vrijednim kolegama, imamima i  muhaffizima koji danonoćno rade sa djecom kao i njihovim roditeljima koji šalju svoju djecu u ovu školu i tako na najbolji mogući način odgajaju svoje potomstvo u okrilju Časnog Kur'ana.

Veliki broj prisutnih vjernica i vjernika na ovoj svečanosti mogao je u nastavku programa uživati u učenju Kur'ana polaznika „Škole hifza Kur'ana“, koji su ovu majsku večer uljepšali svojim ugodnim glasovima učeči poglavlja posljednjeg džuza. Bilo je zaista pravo zadovoljstvo slušati dječicu kako oduševljeno uče Časni Kur'an kako pojedinačno, tako i kombinovano i zajednički. Nakon ove duhovne gozbe svim polaznicima škole su dodijeljene šehadetname uz vrijedne novčane nagrade i po jedan primjerak Časnog Kur'ana, koje je obezbijedio MIZ Sarajevo uz pomoć donatora hadži Amira Gološa, hadži Seje Tutića i organizacije Semerkand.

Pojedini polaznici skoro pa hafizi

Muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković je uručio šehadetname i nagrade 31 polazniku koji su naučili više od dva džuza Kur'ana (ukupno 180 džuzeva) a među kojima se ističu: Dženisa Pleh sa naučenih više od 19 džuzeva, Hamza Durmić sa naučenih 18 džuzeva, Mirza Kahrović sa 15 džuzeva, Abdulah Išerić sa 11 džuzeva, Sead Brkić, Hatidža Mahmutović i Amina Keško sa po 10 džuzeva, Amina Išerić i Merjema Rahima Valjevac sa po 8 džuzeva, Nedžma Pleh sa  7 džuzeva, Kenan Palo sa 5 džuzeva...

Njih 37-ero su savladali posljednji - Amme džuz i njima je šehadetname i vrijedne nagrade uručio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, dok su muhaffizi dodijelili šehadetname i nagrade za preostalih 83 polaznika koju su prisustvovali ovoj svečanosti.

Cijeli izvještaj u Preporodu od 1. juna

          

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine