digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kotor-Varoš: Velika radost u džematu Hanifići-Čirkino Brdo

Autor: Nijaz Duzan Juni 02, 2016 0

U subotu 28. maja 2016. godine poslije podne namaza u džematu Hanifići-Čirkino Brdo održane su 12. hatme i 15. završni ispiti za polaznike mektebske pouke

U ovom džematu mektebsku nastavu pohađa 44 polaznika mekteba, od toga njih 22 uči u Kur'anu, a 6 polaznika ove godine završava hatmu i završava svoje mektebsko obrazovanje i to su Tatar Amina, Planinčić Lejla, Zulić Elvina, Čirkić Kasim, Lišančić Anis i Alekić Šerif, a dvije polaznice Tatar Amina i Zulić Elvina će, ako Bog da, upisati Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku.

Svečanost je počela pola sahata prije podne namaza izvođenjem ilahija mektebskog hora Amber, koji je svojim prelijepim učenjem ilahija dočekivao goste koji su pristizali u džamiju. Salavati i ezan su najavili dolazaka podne namaza. a džamija je već bila puna džematlija koji su došli da uveličaju ovu manifestaciju i da vide ovu uistinu prelijepu smotru polaznika mekteba.

Nakon klanjanja podne namaza prisutnima se obratio Nijaz-ef. Duzan, imam džemata, koji je zaželio dobrodošlicu na današnju manifestaciju i uputio čestitke roditeljima i djeci na postignutim rezultatima, a posebno svršenicima hatmi. Svečanost je nastavljena izvođenjem recitacija i ilahija, ali i ispitivanjem polaznika mekteba od strane komisije koju su sačinjavali glavni imam MIZ Kotor Varoš prof. Samir-ef. Delić i Benjamin-ef. Bajrić. Pored komisije svečanosti su prisustvovali i imami MIZ Kotor Varoš, potpredsjednik Vijeća naroda RS-a gosp. Kemo Čamdžija i direktor direkcije BH Telecoma Banja Luka gosp. Ahmet Čirkić.

Polaznici mekteba su i pored velike treme pokazali izuzetno veliko znanje o islamu i propisima vjere, ali i izuzetno lijepo učili Kur'an i napamet i gledajući. Glavni imam Samir-ef. je nakon ispitivanja polaznika mekteba prisutne počastio vaz-i-nasihatom u kome je istakao važnost i značaj mekteba, ali i ukazao na dolazak mubarek ramazana. Na kraju svog obraćanja uručio je nagradu najboljoj polaznici mekteba u ovoj godini Tatar Amini, koja je pobijedila na nivou medžlisa i muftijstva, a na takmičenju na nivou Rijaseta zauzela odlično četvrto mjesto, ali i nagradu i priznanje Nijaz efendiji kao najboljem muallimu MIZ Kotor Varoš i muftijstva banjalučkog za ovu godinu.

U svečanom dijelu ove manifestacije takođe su uručeni pokloni svim svršenicima hatmi od strane džemata, koje je uručio mutevelija h. Adem Čirkić, uručena je i nagrada najboljoj polaznici Tatar Amini od strane BH telecoma. Paketići su dodijeljeni svim polaznicima mektebske nastave, ali svakom djetetu koje je prisustvovalo današnjoj manifestaciji. Svršenici hatmi su posebno nagrađeni  novčano i poklonima od strane rodbine, komšija i prijatelja, ali i svih prisutnih u džamiji.

Vrlo emotian trenutak je bio kada su svršenici hatmi uručivali poklon svom muallimu Nijaz efendiji i u mnogim očima u tom trenutku se mogla nazrijeti suza.

Poslije manifestacije polaznici mekteba i njihovi roditelji su za sve prisutne pripremili ručak u džamiji.

Polaznici ovog mekteba u ovoj godini su ostvarili izuzetno dobre razultate na mektebskom takmičenju: na nivou medžlisa su osvojili prva mjesta u sve tri kategorije, na nivou muftijstva prvo, drugo i peto mjesto i samim tim ekipno bili prvoplasirani na nivou muftijstva banjalučkog, a njihov predstavnik na nivou Rijaseta je zauzeo četvrto mjesto.

Uspjeh, rad i trud ove djece  mnogi su prepoznali, tako su sponzori ove manifestacije bili Hifa-oil vlasnika Izudina Ahmetlića, BH Telecom, SZR Alekić vlasnika Alekić Alije, Hadžirić doo vl. Hadžirić Zenada, Čirkić Šefik i udruženje mladih ovog džemata pod nazivom DOST, koje je pomagalo organizaciju ove svečanosti.

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine