digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježena godišnjica oslobođenja Mostara i šireg platoa Podveležja

Dvadeset četvrta godišnjica oslobođenja Mostara i šireg platoa Podveležja obilježena je nizom svečanih programa. Jedan od njih je i poklanjanje hatma dove pred duše svih mostarskih šehida koji su svojim životima odbranili čast ponos i dostojanstvo, ne samo bošnjačkog naroda već i ideju državotvornosti Bosne i Hercegovine.

Nakon zajedničkog akšam namaza i poklonjene hatme u mjesnoj džamiji kulturno-vjerski program, u kojem su nastupili učenici osnovnih škola Karađoz-begove medrese i hor El-Misbah, održan je kod šehidskog turbeta u Podveležju. Prigodnim vazu nasihatom prisutnima se obratio  ratni načelnika za moral i politička pitanja Armije RBiH, penzionirani profesor Gazi Husrev-begove medrese Ahmed Halilovića. Profesor Halilović u svom obraćanju akcentirao je sve životne vrijednosti za koje su ginuli časni šehidi.  Osnovu  tih načela i vrijednosti pronašao  je u kur'anskom kazivanju o Lukmanu alejhiselamu, u kojem on savjetuje svoga sina. Lukmanove preporuke profesor Halilović je preporučio kao moto djelovanja i u aktuelnom trenutku.  Prokomentirao je aktuelna osjećanja tjeskobe Bošnjaka, pogotovo onih koji su aktivno učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine, podsjetivši kako su trajne vrijednosti koje je Allah podario čovječanstvu sloboda, ljubav i lično dostojanstvo.  „Često osjećamo neku vrstu zbunjenosti, raspamećenosti, bezizlaznosti, nepravde. Kur'an često govori o vječnim pitanjima, o onima koja su bila najvažnija za naše očeve, koji su važni za nas i za našu djecu zato se trebamo s vremena na vrijem podsjetiti tih trajnih vrijednosti kako bi nam život bio lakši“, rekao je Halilović. 

Veoma važna i referentna životna vrijednost, kazao je profesor Halilović, je svjesnost svakog čovjeka o posljedicama svojih djela i svjesnost da će čovjek odgovarati za svako, pa makar i najmanje,  djelo pred svojim Stvoriteljem.  „Neovisno na kojem je položaju svako će svoje djelo vidjeti kod Allaha. Da smo mi svjesni toga istinski; koliko bi nam život bio ljepši i koliko bi bolje živjeli“,  zapitao  se Halilović.  On je nedvosmisleno poručio da bi današnji muslimani svojim halovima i iskušenjima trebali tražiti lijeka i smiraja u Kur'anu. „Jer od kako svijet postoji najvažnije su stvari vjera u Boga i zahvalnost Allahu, uz svijest da Allahu niko ravan nije“, rekao je.

Profesor Halilović je zamolio  demobilizirane  borce A R BiH da budu ponosni na sebe jer su se borili za najuzvišenije stvari koje u životu na ovom svijetu postoje uopće. „Ovo su dani ponosa i trebamo se podsjećati naših pobjeda.  Mi smo se borili za najuzvišenije stvari za koje su se borili svi ljudi od kada postoji čovječanstvo. Borili smo se za vjeru, narod i domovinu. Ko se god nije borio za to, taj nije čovjek. Nemojmo da svojom pričom o tome „kako ne bi više“… da sam se Bogdo borio sto puta više. „Pa nisam dobio ništa“. Dobit ću kod dragog Boga. Trebamo se boriti da ispravimo društvene nepravde,  ali se nikad ne bih pokajao za ono za šta sam se borio. Da se nisam borio, ne bih bio čovjek. Borio sam se za goli život, za vjeru, za domovinu. To su bili naši ideali!  “, dodao je. 

Na kraju se prisjetio ratišta koja je tokom agresije na BiH obišao, a bio je na skoro svim. Od svih slika i napora koje je primijetio najsnažnije impresije nosi iz blagajske civilne zaštite gdje su ga svojim pregalaštvom i nesebičnošću oduševile blagajske žene. Predložio je da se tim ženama oda javno priznanje, jer muškarci, našalio se Halilović, pričaju da su jaki, a kad dođe do pitanja života i smrti žene se pokazuju racionalnijim i  izdržljivijim.   

U  programu su dodijeljene nagrade  za najbolje ocjenjene literarne radove učenika osnovnih škola. Predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac nagrade je uručio za treće mjesto, Hidajeti Gosto, za drugo mjesto Ajli Pekušić i za prvo mjesto Asji Đono.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine