digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kad ima volje, ima i načina: Hifz ponavljao putem Skypa

Autor: E.S. Oktobar 21, 2016 0

U džematu Rujnica, Medžlis IZ Zavidovići, 8. oktobra proučena je hafiska dova imamu Semir-ef. Bektašu

 

 

Cijeli tekst u Preporodu od 15. oktobra

 

Vaše iskustvo s učenjem hifza, s obzirom na interesantnu činjenicu da ste koristili internet/skype.

 Hifz sam počeo učiti kroz imamsku službu. Poznavanje Kur'ana umnogome olakšava rad jednog imama u svakodnevnim imamsko-hatibskim poslovima, stoga sam se družio s Kur'anom i lagano čuvao nadu o završetku hifza cijeloga Kur'ana. Što se tiče odabira muhaffiza nisam se dugo dvoumio. Još odavno iz Zenice sam poznavao hafiza dr. Safet-ef. Husejnovića. Tako da smo u ozbiljnu pripremu hifza krenuli 13. januara ove godine. S obzirom da imamsku dužnost obavljam ovdje, a muhaffiz je u Zenici, nismo se mogli svakodnevno viđati. Onda smo posegli za skajpom (Skype) i time premostili udaljenost između Zenice i Rujnice. Umnogome nam je skajp pomogao. 

  

Znači li ovo da je danas lakše učiti hifz?

 Naravno, skajp nam je pomogao i uštedio mnogo vremena. Ipak, posljednja dva mjeseca imali smo uživo susrete i posebnu pripremu pred izlazak pred Komisiju. Slobodno možemo reći da obaveze imama koje su nekada brojne znaju otežati učenje hifza, ali ustrajnost i odricanje od nekih drugih stvari se na kraju isplate. 

Kakva je komunikacija hafiza u BiH, a i lično Vaša s drugim hafizima?

  Komunikacija među hafizima je mislim dobra, što ne znači da ne može biti još i bolja. Lično, moja komunikacija je dobra. Poznajem veliki broj njih što je i potvrda njihovog dolaska na moja hafisku dovu. Smatram da kroz sekcije ili škole hifza može se ojačati saradnja između hafiza i projektima u cilju razvitka ljubavi prema hifzu. 

  

Imate li aktivnosti u vezi s učenjem Kur'ana u džematu, osim mukabela?

Džematska aktivnost po pitanju učenja Kur'ana se odvija kroz mektebsku nastavu koja se na našem zeničkom muftiluku odvija četiri dana u sedmici. To je što se tiče mekteba, a za odrasle pa i one starije imamo halke učenja kur'anskog pisma. Naravno, tu se i dva puta sedmične halke Kur'ana za odrasle za sve one koji žele da poprave svoj kiraet.

Posvećuju li mediji dovoljno pažnje temama koje interesuju Vašu struku?

 Medije pratim onoliko koliko nam obaveze imama u jednom džematu dozvoljavaju. Trudim se da sam u toku aktuelnih dešavanja. Često poslušam neko korisno predavanje od islamskih alima koji su iz arapskog govornog područja. Ovdje na našim tv-kanalima imamo Igman i okoristimo se njegovim vjerskim sadržajima. 

 

Hafiz Semir-ef. Bektaš (Asim i Sedika) rođen je 1981. godine u Zenici, gdje je završio osnovnu školu. Već kao dječak zanimao se za hifz, a hafiske mukabele u Čaršijskoj džamiji nije propuštao. Srednje obrazovanje završio je na arapskom jeziku pri Institutu za vjeru u Dohi, Katar. Prvu imamsku dužnost obavljao je u Goraždu, a od 2008. godine imam je džemata Rujnica. Finalne pripreme za polaganje hifza počeo je u januaru ove godine, a hafiski ispit je položio u periodu 26. august – 9. septembar. Oženjen je i otac dvoje djece.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine