digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Sastanak predstavnica IZ i nevladinih ženskih organizacija

Autor: Novembar 11, 2016 0

U utorak, 25.10.2016. godine, Medžlis IZ-e Sarajevo bio je domaćin susretu predstavnica Islamske zajednice i nevladinih ženskih organizacija i udruženja, kao i nevladinih udruženja koja imaju sektor za edukaciju i afirmaciju žena.

Susret je predvodila Adna Zulić, koordinator za ženski aktivizam i socijalna pitanja pri Medžlisu IZ-e Sarajevo. U organizaciji, planiranju i vođenju prvog sastanka ovog tipa učestvovale su i mr. Medina Mehmedović-Mulalić, stručna saradnica za odnose sa nevladinim organizacijama i političkim partijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ BiH te mr. Sabrija Mehmedović, koordinatorica za ženski aktivizam i socijalna pitanja pri Muftijstvu sarajevskom.

Islamska zajednica je institucija koja je na prostoru Balkana kroz historiju odolijevala mnogim ideološkim, političkim i sociološkim previranjima. Ima potrebno iskustvo u radu, simpatije i povjerenje Bošnjaka muslimana u BiH i dijaspori. Nevladin sektor je bitna značajka u savremenom društvu, nudi snagu, ideje i sadržaje koji će, uz instituciju IZ-e, obogatiti kulturno- edukativni program koji se plasira javnosti.

Sastanak je poslužio da se predstavnice IZ-e i predsjednice nevladinih udruženja i njihove saradnice bolje upoznaju i dogovore o mogućim modelima saradnje.

Ostaje poziv predstavnicama i drugih bošnjačkih, nevladinih, organizacija koje ovom prilikom, iz objektivnih razloga, nisu pozvane, ili nisu bile u mogućnosti da se odazovu pozivu na susret, da se jave u Medžlis IZ-e Sarajevo i predstave svoje aktivnosti, radi upoznavanja i uspostavljanja saradnje.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine