digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Večer Kur'ana u džematu Smajići

Autor: Haris Vilajet Novembar 18, 2016 0

U subotu, 12.11., poslije jacije namaza u džematu Smajići održana je večer Kur'ana i predavanje.

 

Na samom početku, domaćin i imam džemata Smajići Haris ef. Vilajet je nakon zahvale Allahu i salavata na Poslanika, s.a.v.s, poselamio musafire i sve prisutne, te se zahvalio svima što su svojim dolaskom uveličali ovu svečanost. Također je istakao da džemat Smajići radi na popravljanju stanja vjerskog života, i da se svake godine organizuju prigodna predavanja ali je i izrazio posebno zadovoljstvo i čast što je domaćin večeri Kur'ana, koja se prvi put organizira u ovom džematu.

Nakon uvodnog dijela, večer Kur'ana je svojim melodičnim glasom otvorio hfz. Sead ef. Šahinović- imam džemata Broda. Zatim su mnogobrojne džematlije i gosti, uživali slušajući učače Kur'ana: hfz. Sulejman ef. Rafuna – imam džemata Blatuša, prof. hfz. Nijaz Aganhodžić – profesor u Medresi Osman ef. Redžović, hfz. Amir ef.  Kaknjo – imam džemata Trgovišće, hfz. Ishak ef. Efendić – imam džemata Novo Radakovo i kurra hfz. Mustafa Jašar.

Mnogobrojne prisutne je svojim glasom počastio i Adnan ef. Mujanović, svršenik Medrese Osman ef. Redžović iz ovog džemata, koji je proučio dvije prelijepe ilahije. 

Nakon toga, kao gost predavač se obratio prof. Dženan Rezaković, odgajatelj u Medresi Osman ef. Redžović, koji je pristune podsjetio na važnost čuvanja komšijskih odnosa, ustrajnosti u činjenju dobrih dijela i druge važne poruke koje muslimani, nažalost, često zaborave.

Na kraju programa je hfz. Sead ef. Šahinović proučio dovu, a domaćini džemata su pozvali sve prisutne da ostanu nakon predavanja te da se počaste skromnom večerom te da uz malo opušteniju atmosferu, uz sok i kahvu, iskoriste priliku i postavljaju pitanja hafizima i profesorima i na taj način dobiju odgovore na svoje nedoumice.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine