digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžlis Srebrenik pomaže djecu Afrike

Autor: Damir Babajić Novembar 18, 2016 0

Cijeli tekst u printanom izdanju Preporoda od 15. novembra

Skupljena sredstva za finansiranje oko 400 učenika u Africi/ Prikupljeno 800 paketića za potrebe djece Burkina Faso/ Medžlis realizuje akciju dvije godine zaredom, akciju će nastaviti i u budućnosti. U saradnji sa međunarodnim forumom solidarnosti „Emmaus“ iz Doboj-Istoka Medžlis Srebrenik je drugu godinu zaredom uključen u realizaciju projekta „Pomozi mi da i ja završim školu“, koja ima za cilj da stipendira djecu Afrike tokom njihovog jednogodišnjeg školovanja. Medžlis je i ove godine, kao i prethodne, u saradnji s Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS iz Doboj Istoka, uspješno okončao akciju prikupljanja pomoći za djecu u zapadnoafričkoj državi Burkini Faso. Nakon prošlogodišnje posjete uposlenika MFS „Emmaus“ iz Doboj Istoka Zapadnoj Africi, tačnije Burkini Faso, koji su se uvjerili u životnu patnju, jako loše uvjete života ispod granica egzistencije, kao i sa teškim sudbinama sa kojima se građani ovog dijela Afrike svakodnevno bore kao i u objekte i uslove za školovanje djece, pokrenuli su projekat  „Pomozi mi da i ja završim školu“. Ti uslovi kao i životna situacija stanovnika Burkina Faso potakli su uposlenike i džematlije Medžlisa Srebrenik na realizaciju gore navedenog projekta, koji se ogledao u stipendiranju djece. Početkom mjeseca septembra predstavnici  Medžlisa Srebrenik posjetili su EMMAUS,  uručivši novčanu donaciju u iznosu od 13.390 KM, namijenjenu za projekat stipendiranja 448 djece u Burkini Faso u Africi. Novac je sakupljan  na nivou Medžlisa, a u akciji prikupljanja učestvovale su džematlije preko mjesnih imama. Prikupljena sredstava uručio je glavni imam  MIZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je zajedno sa imamima Medžlisa boravio u službenoj posjeti EMMAUS-u.

U 2016. godini 800 paketića i oko 400 stipendije

U proteklih nekoliko dana na području Medžlisa  Srebrenik uspješno je završena još jedna akcija za potrebe djece Burkina Faso. U sklopu ove akcije prikupljeno je 10.890 maraka, čime su osigurane 363 stipendije učenicima osnovnih škola u Burkini Faso te 800 paketića. Glavni nosilac humane aktivnosti pružanja podrške djeci u Burkini Faso je Medžlis Srebrenik, koji je priču o teškoj situaciji djece u Burkini Faso promovirao u okviru mektebske nastave za djecu.

Školovanje jednog učenika u Burkini Faso iznosi 30 konvertibilnih maraka. Od cijene stipendije, iznos od 10 KM pokriva trošak školarine, dok 20 maraka pokriva godišnju ishranu učenika u školskoj kantini.

 Kako navodi koordinator za socijalna pitanja u Medžlisu Srebrenik hafiz Esmir-ef. Selimović, učešće u realizaciji ovog projekta uzeli su svi džemati na području Medžlisa, ukupno 41 džemat. On ističe da je na području ovog medžlisa prikupljeno 798 paketića te 363 stipendije, odnosno 10.890 maraka za potrebe školovanja djece. „Polaznici mektepske nastave, u sklopu humane akcije simboličnog naziva Djeca djeci, donirali su veće količine slatkiša, igračaka i raznih prehrambenih artikala kojima žele obradovati svoje gladne vršnjake u Africi“, kazao je Selimović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine