Printaj ovu stranu

Ženski aktivizam u Posavini: Teško zamisliti vjerski aktivizam ovoga kraja bez učešća džematlijki

Autor: Amina Đulović Novembar 23, 2016 0

U prvom Izvršnom odboru Medžlis Bosanski Šamac učešće su imale 4 žene. Danas je ovaj medžlis ponosan na aktivizam džematlijki, a svoje iskustvo nesebično dijele i sa drugima.

Medžlis Islamske zajednice Bosanski Šamac po mnogo čemu je specifičan. Jedna od karakteristika koja ga čini posebnim je i učešće žena u radu medžlisa. Još od prvog formiranja džemata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, prvog uspostavljanja rada Islamske zajednice u ovom gradu nakon posljednje agresije, učešće žena i njihov aktivizam bio je od presudnog značaja. U prvom Izvršnom odboru bile su 4 žene. Danas je ovaj medžlis ponosan na aktivizam džematlijki, a svoje iskustvo nesebično dijele i sa drugima.

Sredinom oktobra, u prelijepom ambijentu džamije i harema u Bosanskom Šamcu, održano je druženje džematlijki s područja Muftijstva tuzlanskog, kojem je prisustvovalo oko 130 žena iz nekoliko gradova sjeveroistočne Bosne. Prigodan program izvele su učenice Behram-begove medrese i polaznice mektepske nastave. Predavanje je održala muallima Hasiba Saračević, koordinatorica za ženski aktivizam Muftijstva.

Nakon programa druženje džematlijki je nastavljeno u dvorištu Azizija džamije, a upriličena je i posjeta spomen sobi u kući u kojoj je rođen predsjednik Alija Izetbegović.  Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Šamac Safet-ef. Karahmetović pohvalio je u svome obraćanju rad i dosadašnji angažman džematlijki, ostvarene rezultate, naročito na polju edukacije, sticanja različitih znanja i vještina.

Džematlijke u Bosanskom Šamcu s ponosom ističu da su tokom prošloga vijeka, a naročito tokom decenija života u komunizmu, sistemske ateizacije, upravo žene, nane, majke, sestre muslimanke, obilježile prošlost ovog grada i džemata. One su te koje su dostojanstveno, na sebi svojstven način odbranile i očuvale vrijednosti vjere, naslijeđa i kulture. O aktivizmu i vrijednom doprinosu džematlijki u funkcionisanju džemata, te cjelokupne društvene zajednice, govorila je Alija Kapetanović, koordinatorica za ženski aktivizam pri Medžlisu Islamske zajednice Bosanski Šamac.

„Mi s ponosom ističemo da u tom pogledu, zahvaljujući našem glavnom imamu i imamu džemata, entuzijazmu i spremnosti žena da se uključe u rad i aktivnosti džemata, te zbog specifičnih okolnosti i prilika u kojima živimo, zasigurno možemo poslužiti kao svijetli primjer velikom broju džemata u BiH,” ističe koordinatorica Kapetanović.

Sve aktivnosti ovih vrijednih žena kreću od ideje koja nastaje upravo u džamiji, mjestu koje je stjecište muslimana u Bosanskom Šamcu. Mnoge od tih ideja se tu i realiziraju.

„Mi direktno učestvujemo u upravljanju vakufskom imovinom, brinemo o finansijskom stanju i budžetu, dajemo svoj doprinos u izradi planova i realizaciji različitih projekata na nivou Medžlisa, ali i onih koji se realiziraju  na nivou Muftijstva i Rijaseta. Vjerujemo da smo jedan  od rijetkih džemata u BiH, u kojem određeni broj žena prisustvuje džuma namazu. Predavanja i mjesečna druženja, sijela žena u džamiji  su naša praksa dugi niz godina,“ ponosno ističe koordinatorica Kapetanović.

Tokom 2014. godine više od dvadeset žena i djevojaka uspješno su savladale Kur’ansko pismo. Kurs islama i Škola Kur’ana realizuju se u jesenskom i zimskog periodu. Sve mubarek noći, obilježavanje značajnih datuma, džematski iftari na otvorenom, i općenito rad džemata ne bi se mogao zamisliti bez učešća džematlijki. Posebno su, kako kažu, ponosne i na pomoć koju pružaju starijim, bolesnim, iznemoglim i siromašnim.

 

Povezani članci (po oznakama)