digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tribina: ,,Bosna i mladi'' povodom Dana državnosti BiH

Autor: Adem Nušinović Novembar 25, 2016 0

U ponedjeljak 21. 11. 2016. godine /21.Safer  1438 h.g. poslije jacije namaza, u zeničkom džematu ,,Nur Han'' (P.Han), održana je tribina pod nazivom ,,Bosna i mladi'' povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Džematskog odbora džemata Nur Han i OŠ ,,Aleksa Šantić''. Gosti tribine su bili poznati bosansko-hercegovački glumac i patriota Enis Bešlagić i Armin Muzaferija.

Ovu noć, OŠ ,,Aleksa Šantić'' u P. Hanu, gdje je održana tribina, bila je prepuna učenicima ove škole, omladinom, roditeljima, džematlijama i dragim gostima. Naš džemat posebno je bio počašćen dolaskom uvaženih i nama dragih gostiju: glavnog imama MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkice, gradonačelnika Grada Zenice gospodina Fuada Kasumovića, dekana IPF u Zenici prof. dr. Halila  Mehtića, i brojnih drugi gostiju koji su uveličali ovaj događaj.

Nakon intoniranja himne BiH, riječi dobrodošlice, ispred organizacionog odbora, uputio je  imam džemata mr. Džemal ef. Salkić, koji je u svom obraćanju naglasio da je Dan državnosti i ova tribina dokaz naše ljubavi prema domovini i da time želimo pokazati jedinstvo islamske zajednice, mjesne zajednice i škole u realizaciji mnogih projekata. Uz to, je podsjetio  na zasjedanje ZAVNOBIH 1943. godine kao državotvnornog datuma i da je BiH naša država, jedna i jedinstvena, i dužni smo da je čuvamo što dokazuje i činjenica da su uvijek na ovim prostorima skupa živjeli pravoslavci, katolici i muslimani, odnosno Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Na kraju, uputio je i dovu Allaha dž.š. za jedinstvom na svim prostorima BiH.

Ispred organizatora ove tribine obratio se i glavni imam MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica, koji je u svom obraćanju podjetio na kur'anske ajete i uputio savjet mladima da nisu isti oni koji znaju i oni koji ne znaju, te da nisu isto dobro i zlo. Dužnost vjernika je da rade dobro, budu moralni, te čuvaju i volje našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Uvaženi gost tribine Enis Bešlagić u svom obraćanju poručio je mladima da ljude treba dijeliti na dobre i loše. Uz to je naglasio da se, nažalost, ovaj datum ne obilježava u cijeloj državi, ali to je problem od starijih i od političara koji nas opterećuju nebitnim stvarima. Trebamo objasniti našoj omladini šta znači domovina, jer bez jasnog dogovora i cilja šta želimo u životu ne možemo ići naprijed.

 

Medžlis Islamske zajednice Zenica i Džematski odbor džemata Nur Han iskoristili su ovu priliku da se zahvale bivšem Gradonačelniku rahmetli Huseinu Smajloviću na svestranoj podršci, a tim povodom je novi Gradonačelnik gosp. Fuad Kasumović uručio zahvalnicu njegovom sinu, Afanu Smajloviću. Kao znak zahvalnosti i sjećanje na ovu posjetu, našem dragom gostu Enisu Bešlagiću, glavni imam mr. Jakub ef. Salkica uručio je sliku stare česme u Zenici.

 

Ovom prilikom, želimo da se zahvalimo svima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji ovog programa, direktoru OŠ ,,Aleksa Šantić''  i njegovom osoblju, donatorima i sponzorima, te našoj vrijednoj omladini, kao i svima koji su svojim pisustvom doprinijeli ugodnoj atmosferi.

 

I podsjetimo se na glavnu poruku tribine ,,Bosna i mladi'':  budimo dobri, dijelimo ljude na dobre i loše, budimo moralni, trudimo se i učimo, volimo našu jednu i jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uz napomenu da je ovo prva u nizu tribina ,,Bosna i mladi'' koje će, ako Bog da, biti organizovene u narednom periodu.

 

                       

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine