digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mevludska svečanost u Velikoj Kladuši

Autor: O. Nadarević Decembar 14, 2016 0

Medžlis islamske zajednice Velika Kladuša, u suradnji s džematom Mala Kladuša, organizovao je centralnu mevludsku svečanost u ponedjeljak, 12. rebu'ul-evvela / 12. decembra, u džematu Mala Kladuša.

Program se sastojao od učenja Kur'ana Časnog, recitovanja mevludskih spjevova, recitacija, ilahija, salavata i predavanja.

Na početku programa prisutne je poselamio i izrazio dobrodošlicu domaćin Asim-ef. Mulalić imam džemata Mala Kladuša najavivši program svečanosti i posebnog gosta, profesora Hasan-ef. Makića, muftiju bihaćkog. Glavni imam, Zumret-ef. Ćoragić, obratio se prisutnima uvodnim govorom u kojem je skrenuo pažnju na važnost svakodnevne primjene sunneta u našem životu. Kur'an, ilahije, recitacije i mevludske spjevove učili su članovi Hora Medrese "Džemaludin-ef. Čaušević" iz Cazina, te imami velikokladuškog medžlisa.

Na kraju programa, uvaženi muftija Makić obratio se prigodnim vazi-nasihatom ispunjenim emocijama, o ashabima, Poslanikovim a.s. drugovima, o fascinantnim primjerima njihove ljubavi prema Posalniku, njihove požrtvovanosti i brige za Allahovim Miljenikom, sallellahu 'alejhi ve selleme.

Dovom imama Osmana-ef. Đogića svečanost je završena, a mi se molimo Uzvišenom Allahu da sve učesnike programa nagradi svakim dobrom, kao što molimo i da u dobra djela upiše trud domaćina Asima-ef. i džematlija džemata Mala Kladuša koji su pripremili lijep doček i počastili prisutne. Amin!

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine