digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

B. Dubica: Bogat program u mjesecu rođenja Muhammeda, a.s.

Autor: Nedim Botić Decembar 15, 2016 0

U Bosanskoj Dubici je 12. decembra održana centralna svečanost u mjesecu rođenja Muhammeda, s.a.v.s.

Nakon klanjanja akšama, u Puhalskoj džamiji je prigodnim mevludskim programom obilježeno sjećanje na život i rođenje posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s.

Bogat program su priredili dubički imami, na čelu sa mr. Safetom Beganovićem i Mirzom-ef. Abazovićem, uz podršku mektebske djece. 

Džematlije su donijeli slatkiše i sokove kako bi se prisutni osvježili, a sve su to lijepo podijelili najmlađi Dubičanci.

Prisutni su imali priliku da uživaju u učenju ilahija, salavata i odlomaka iz Kur'ana, dok je na kraju svečanosti glavni imam mr. Safet-ef. Beganović prisutnima održao kratak vaz, podsjetivši prisutne na riječi i djela Muhammeda, a.s.

Ovom prilikom ćemo najaviti i tradicionalnu, petu po redu školsku priredbu simboličkog imena „Poslanik Muhammed, a.s. – najbolji učitelj“ u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Bosanskoj Dubici, koja je predviđena za 28. decembar, ako Bog da.

Priredba je nastala na osnovu zamisli glavnog imama, mr. Beganovića, radi oživljavanja sjećanja i ljubavi prema Poslaniku islama, a.s., i to kroz inovativne takmičarske i interaktivne sadržaje prilagođene savremenim nastavnim metodama. Radi se o jedinstvenom događaju u manjem entitetu.

U nastavku ćemo spomenuti par poruka iz obraćanja mr. Safeta Beganovića, iz Puhalske džamije.

„Muhammed a.s., prema ljudima je bio blag, čak i kad bi ga vrijeđali. I svojim je sljedbenicima savjetovao da budu blagi i taktički prema drugima, govoreći: 'Blagost ne dotakne nijednu stvar a da je ne ukrasi, a grubost ne dotakne nijednu stvar a da je upropasti.'

Muhammed a.s., nam je govorio da pazimo svoje porodice, da pazimo jedni druge, da se volimo i pomažemo. Muhammed, s.a.v.s. kaže: 'Nije snažan onaj koji nadjača protivnike. Snažan je onaj ko se suzdrži kad je bijesan.' 'Najbolji od vas je onaj ko je najbolji prema svojoj porodici.'

Ako ne možemo činiti dobro, onda je potrebno da makar drugi ne strahuju od našeg zla. Nemojmo nikome zaviditi, nikome zlo činiti, nemojmo nikoga ogovarati, nemojmo drugima nasilje činiti, jer Muhammed, a.s., kaže: 'Ako nisi u stanju učiniti dobra djela, onda makar ne nanosi ljudima zlo.'

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine