digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Održana promocija „Ebu Davudovog Sunena“ i „Buharijine zbirke hadisa“

Autor: Nedim Botić Decembar 18, 2016 0

U petak, 16. decembra, je održana promocija prijevoda kapitalnih zbirki hadisa „Ebu Davudov Sunen” i „Buharijina zbirka hadisa” prostorijama u Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Promocija je održana u sklopu manifestacije “Selam, ya Resulalah” koju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.

Promotori ovih zbirki su bili zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-a Sarajevo Malik ef. Šljivo, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Zuhdija Hasanović, te dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću Fuad Sedić, koji su jednoglasno istakli kazali su da muslimani u BiH i regiji sada imaju prevedene sve zbirke hadisa.

Moderator promocije je bio mr. Salih-ef. Meštrovac, koji je znalački i profesionalno vodio promociju, a korisnim napomenama dodatno obogatio tok svečanosti.

Profesor Mahmut Karalić je po mnogo čemu poseban insan. On je na bosanski jezik preveo svih šest hadiskih zbirki, a to su zbirke čiji su autori: Buhari, Muslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai i Ibn Madže. Na tom putu je profesor Karalić uložio devetnaest godina i ukupno preveo 32.401 hadis, bez ponovljenih hadisa s komentarima. S Buharijinom zbirkom i Ebu Davudovim Sunenom, koji su promovisani u Gazijinoj biblioteci, završen je njegov rad na prijevodu šest najznačajnih zbirki hadisa. Karalić trenutno radi na jedinstvenom djelu, koje će sadržavati biografije prenosilaca hadisa, a njih je oko 9 000. 

Po njegovim riječima, zbirke hadisa su značajne ne samo za muslimane nego i za čitavo čovječanstvo, jer se radi o autentičnom, izvornom islamu, nenatrunjenom. To je ono što se očekuje od nas, da saznamo kako je živio i radio Muhammed, a.s., da pravilno razumijemo šta je on, s.a.v.s., govorio, i da nastojimo da to prenesemo u praksu i na taj način oživimo sunnet Poslanika, a.s. To je dobro za naše društvo, za našu zajednicu, za čovječanstvo.

Manifestacija “Selam ya Resulallah” je tradicionalan i veoma uspješan projekat Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo koji u mjesecu rođenja Muhammeda, a.s., nudi mnoštvo atraktivnih i zanimljivih sadržaja za najširu populaciju.

www.akos.ba

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine