digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Donji Vakuf: Večer ilahija i kasida i proglašenje pobjednika literarnog konkursa

Autor: Decembar 22, 2016 0

Proteklih mjesec dana na području Medžlisa IZ Donji Vakuf bilo je u znaku manifestacije i realizacije projekta "Upoznajmo našeg poslanika Muhammeda s.a.v.s." Završnica projekta bila je Večer ilahija i kasida, zbog koje su sale Doma kultura bile ispunjenje do posljednjeg mjesta. Učestvovao je hor Elči-Ibrahim pašine Medrese Travnik, a prisutnima se obratio gost večeri, profesor Saudin Cokoja.

 

U sklopu projekta "Upoznajmo našeg poslanika" raspisani su bili konkursi za najbolji literarni i likovni rad, te je realizirano kviz takmičenje za učenike osnovnih i srednje škole.  Nagrada za najbolji likovni rad za treće mjesto uručena je Edhemu Keliću, učeniku 4.razreda OŠ Hasan Kjafija Pruščak, drugoplasirani je bio Ensar Selimović, učenik 6 razreda Prve osnovne škole Donji Vakuf, dok je najbolji na ovom takmičenju bio Tarik Demirović, učenik 5. razreda OŠ Hasan Kjafija Pruščak.

Nagrade je uručio glavni imam MIZ Donji Vakuf Esad ef. Slipac, koji je ovom prilikom istakao zadovoljstvo na velikoj posjećenosti i zainteresovanosti građana donjovakufske općine za Večer ilahija i kasida.

„Drago mi je što vas sve vidim u ovolikom broju. Iskreno se nadam, a i vjerujem, da ćemo naredne godine organizovati još bolju vjersku manifestaciju i koncert u povodu rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, i to možda u novoj Sportskoj dvorani. Čestitam djeci na osvojenim nagradama, ali i na pokazanom znanju i interesovanju u konkursima i takmičenjima, organizovanim proteklih mjesec dana", kazao je Esad ef. Slipac, glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf.

Pored nagrada za najbolje likovne radove, Ismail ef. Elkaz, imam Šehidske džamije Prusac i koordinator projekta „Upoznajemo našeg poslanika Muhammeda a.s." dodao je kako je sretan i zadovoljan kada vidi prepunu salu Doma kulture u noći obilježavanja rođenja Muhammeda a.s., te je uručio i nagrade učenicima za najbolje literarne radove.

"Večerašnja noć je posvećena sjećanju na najboljeg, najodabranijeg, najiskrenijeg čovjeka koji je hodao ovim našim dunjalukum, noćas se sjećamo našeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. Hvala svim učesnicima večerašnjeg druženja, a posebno se zahvaljujemo horu Elči-Ibrahim pašine medrese Travnik, koji su odabrali da večeras uveličaju naše druženje i sjećanje na posljednjeg Božijeg poslanika", dodao je Ismail ef. Elkaz.

Najbolji literarni rad imala je učenica 4.razreda Gimnazije MSŠ Donji Vakuf Anesa Hadžić, drugo mjesto pripalo je Almini Kovač, učenici 8 razreda Treće osnovne škole Oborci, dok je trećeplasirani na ovom takmičenju bila Džejla Palalić, učenica 1. razreda Gimnazije Bugojno. Scenskim izvedbama i prigodnim igrokazima, večer su uveličali i učenici Prve osnovne škole Donji Vakuf i OŠ Hasan Kjafija Pruščak iz Prusca.

Vrhunac večeri bilo je proglašenje pobjednika kviza "Upoznajmo našeg poslanika Muhammeda s.a.v.s.", u kojem je proteklih mjesec dana učestvovalo blizu 400 učenika Mješovite srednje škole Donji Vakuf te učenika osmih razreda osnovnih škola sa područja Donjeg Vakufa. Treće mjesto i nagradu u vrijednosti 50 KM osvojila je Imana Hodžić, učenica 8.razreda Treće osnovne škole Oborci. Druga je bila Lamija Zekan, učenica 3. razreda Gimnazije MSŠ Donji Vakuf kojoj je uručena nagrada u vrijednosti od 100 KM, dok je najbolji na ovom takmičenju bio Arif Habib, učenik 4.razreda Gimnazije MSŠ Donji Vakuf. Pobjedniku je uručena nagrada u vrijednosti od 150 maraka.

Organizatori Večeri ilahija i kasida bili su Medžlis IZ Donji Vakuf, Asocijacija za aktivno društvo AZAD i JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine