digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muftija ljubljanski na mevludu u džematu Nur Han

Autor: Decembar 22, 2016 0

U okviru manifestacije ,,Želja za Resulom” koju organizuje Medžlis IZ-e Zenica, u subotu, 17.12.2016./17. Rebi'u-l-evvela 1438. h.g., u džematu Nur Han u P.Hanu, poslije jacije namaza održan je prigodan mevludski program i predavanje, a gost predavač je bio muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus.

Nakon jacije namaza, riječi dobrodošlice i zahvale, ispred Medžlisa IZ Zenica i Džematskog odbora, uputio je džematski imam mr. Džemal ef. Salkić. Posebno smo počešćeni posjetom dragih gostiju iz Slovenije na čelu sa muftijom prof. dr. Nedžadom Grabusom, zatim Muftijom zeničkim dr. Ejubom ef. Dautovićem, predsjednikom MIZ Zenica Muhamedom Begagićem i drugim dragim gostima.

Program je nastavljen izvođenjem mevluda i ilahija od strane zeničkih imama i hora Preporod. U svom nadahnutom obraćanju dr. Nedžad Grabus posebno je naglasio važnost podsjećanja na ličnost i duhovnu veličinu Poslanika Muhammeda, s.a.w.s., a mevludske svečanosti u BiH imale su veoma značajnu, ako ne i najvažniju ulogu. Zatim da trebamo drugima predstavljati misiju i ulogu Poslanika s.a.w.s., i njegov značaj za cijelo čovječanstvo. Uz to, uvaženi muftija je savjetovao da trebamo slijediti Poslanika s.a.w.s. i služiti njegovoj misiji tako što čemo više čitati o Poslaniku s.a.w.s., čuvati poruku i ustrajati na Putu istine, zatim čuvati tradiciju Bošnjaka, koja se često puta napada i omalovažava.

Na kraju, odabran odlomak iz Kur'ana proučio je dr. hfz. Safet ef Huseinović, a dovu uvaženi muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović. Uz dovu Allahu dž.š. da ukabuli trud svima onima koji su doprinijeli u organizaciji i koji su prisustvovali ovoj mevludskoj svečanosti, a posebno našoj omladini, i da se ovakve svečanosti organizuju i u budućnosti, jer ovo je način kako možemo da se prisjećamo našeg dragog Poslanika s.a.w.s. i da slijedimo i čuvamo njegovu tradiciju, kao i tradiciju Bošnjaka.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine