digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vogošćanski mevludi: Prvi mevlud u Krivoglavcima

Autor: Salih Smajlović Decembar 29, 2016 0

I ovogodišnji vogošćanski mevludi dobro posjećeni

U sklopu manifestacije „Selam ya resulallah“, koja se izvodi u organizaciji Medžlisa IZ Sarajevo, uz ostale sadržaje, skoro u svim džematima, tradicionalno se održavaju mevludi. Na području Vogošće mevludi su bili na programu od 9. do 30. decembra. Prvi je održan 9. decembra u džematu Gora, a zadnji 30. decembra na Orahovom Brijegu. Između ova dva mevluda, održane su mevludske svečanosti u Hotonju, Vogošći, Bradićima, Krivoglavcima, Ugorskom, Kobiljoj Glavi, Blagovcu, Tihovićima, Barici i Hotonju. Mevludski program izvodili su vogošćanski imami, a oni su uglavnom držali i prigodna predavanja. U Ugorskom je vazio hafiz Jusuf ef. Karaman, a na Blagovcu hafiz Ammar ef. Bašić i na oba ova mevluda, ilahije i kaside izveli su članovi hora dotičnih džemata.

U Krivoglavcima je to bio prvi proučeni mevlud u njihovoj džamiji, a također je tu klanjana i prva dženaza. U džamiji u Blagovcu, dan nakon mevluda, za mladence: Mahira Smajlovića i Alminu Šabaredžović, obavljeno je šerijatsko vjenčanje

Ovogodišnji vogošćanski mevludi izvedeni su po lijepom vremenu i uz veliki broj džematlija. Bili su dobro pripremljeni, zašto zasluge pripadaju imamima i džematskim odborima. Džematlije su bile prezadovoljne, jer su imale priliku razgaliti svoje duše, a biti i počašćeni, jer su nakon mevluda imale zakusku.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine