digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžlis Kozarac: Putem Fonda solidarnosti obezbijeđeno više od 95.000 KM

Autor: Amir Mahić Januar 30, 2017 0

U nedjelju, 29. 01. 2017. godine, u Prvoj džamiji u Kozaruši, održana je treća redovna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Kozarac u aktuelnom sazivu.

Na samom početku pristupilo se izboru radnog predsjedništva koje je izabrano u sljedećem sastavu: Džaferović h. Sakib-ef., predsjednik, Mujkanović h. Eniz, potpredsjednik i Avdagić h. Husnija, član i zapisničar. Na sjednici su se našle uobičajene tačke dnevnoga reda. Podneseni su i usvojeni izvještaji o radu i financijskom poslovanju. Pored navedenog, predstavljen je i usvojen budžet za 2017. godinu. Pored članova Skupštine sjednici su prisustvovali muftija bihaćki, Hasan ef. Makić, kozarački imami i članovi Izvršnog odbora MIZ-a Kozarac.

Prije početka radnog dijela sjednice prisutnima se obratio glavni imam, Amir-ef. Mahić, sa uvodnom besjedom, dok se pri njenom kraju prigodnim govorom obratio muftija bihaćki, Hasan-ef. Makić, koji je prije završetka sjednice proučio i dovu.

U podnesenim izvještajima je istaknuto da je stanje na području Medžlisa IZ-e Kozarac slično onom iz prethodnih godina i da je na zadovoljavajućem nivou. Istaknuti su pozitivni iskoraci, među kojima su najznačajniji: afirmacija rada sa ženskim dijelom džemata, koja se odvija putem Aktiva žena MIZ-e Kozarac; aktivni rad sa omladinom i pružanje novih sadržaja za taj dio našeg džemata; formiranje novih vakufa kojima je cilj unapređenje vjerskoga života na području medžlisa; osnivanje humanitarnog magacina Fonda solidarnosti s ciljem unapređenje njegova rada.

Pored navedenog, posebno je naznačen pozitivan trend uspjeha koji se realiziraju unutar Fonda solidarnosti putem kojeg su i u 2016. godini ostvareni veoma značajni humani projekti, a za te potrebe je obezbijeđeno više od 95.000 KM. Naročita zahvalnost je iskazana BKC Kula Küssnacht iz Švicarske i estradnom umjetniku Esadu Baliću za organiziranje već tradicionalnog humanitarnog koncerta čiji prihod je namijenjen Fondu solidarnosti. Zahvalnost je upućena i svim grupama i pojedincima koji svojim doprinosom i financijskom podrškom doprinose ovom segmentu rada medžlisa, među kojima se posebno ističu oni koji doniraju čitave godišnje stipendije kozaračkim studentima ili učenicima, a ti su u 2016. godini bili: Bešić Edhem s porodicom (tri stipendije), Hrustić h. Kasim i h. Razija (dvije stipendije), Kenjar h. Besim i h. Namka (jedna stipendija) i Blažević h. Musema (jedna stipendija).

Na Skupštini je bilo riječi i o budućim aktivnostima Medžlisa Islamske zajednice s kojima je ciljano unapređenje rada i funkcionisanja kozaračkih džemata i samoga medžlisa.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine