digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Orašje: Učenici iz Odžaka posjetili džamiju Aziziju

Autor: Februar 23, 2017 0

Od predsjednika Medžlisa islamske zajednice Orašje, dr.sc. Mirsad ef. Arnautalića, saznajemo da su dana 19.02. 2017. godine u okviru provođenja nastavnog plana i programa kojim je predviđeno upoznavanje osnovaca sa radom javnih institucija, oko 80 učenika četvrtih razreda Osnovne škole „Vladimira Nazora“ iz Odžaka, u pratnji njihovih pet učiteljica, posjetili i sultansku džamiju „Aziziju“ u Orašju.

Domaćin im je bio glavni imam medžlisa Salim ef. Kanlić. Glavni imam ih je  ukratko i koliko je vrijeme dozvoljavalo, upoznao s historijom Orašja i džamije Azizije, a koja je izgrađena prije više od 150 godina i jedina preživjela proteklu agresiju na BiH. Džamija je izgrađena za  tadašnje muslimane koji su bili protjerani iz Kneževine Srbije. Nakon upoznavanja i časa istorije, učenici su postavljali razna pitanja koja su ih zanimala. U sklopu obilaska javnih institucija učenici su posjetili i Vladu Posavskog kantona. Učenici su u toku dana obišli i Granični prijelaz u Orašju, a zatim i samostan u Tolisi pokraj Orašja, a u okviru kojeg je i Muzej „Vrata Bosne“.

Ovim obilaskom, još jednom se pokazuje i potvrđije da na ovome području ne treba posebno pričati o suživotu i toleranciji, jer se on ovdje živi i dokazuje djelom.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine