digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju Gaj, u utorak, 21. marta postavljen je kamen temeljac za izgradnju ženskog kulturnog centra i obdaništa „Bedia Sultan“.

Biće to drugi internat Fondacije za razvoj obrazovanje i kulturu Sulejmanija iz Turske otvoren u Bugojnu. Pomenuta je fondacija u ovom gradu prije dvije godine otvorila muški internat. Ženski internat Fondacije Sulejmanija u Bugojnu djeluje već neko vrijeme, ali ne u vlastitim prostorijama, te se i iz tog razloga krenulo u realizaciju projekta izgradnje internata, obdaništa i upravne zgrade.

Po riječima generalnog sekretara Sulejmanija vakufa za našu zemlju, Hakana Javuz, vrijednost projekta je oko milion i 200 hiljada eura.

- Od 2002. godine djelujemo u BiH i Sulejmanija vakuf prisutan je u 167 država svijeta. Primarni cilj je otvaranje muških i ženskih internata i odgoj djece. Ovaj novi internat u Bugojnu je sedamnaesti, koji će biti otvoren u BiH. Činiće ga internat, obdanište i upravna zgrada. Biće to dvije zgrade, ženski internat i obdanište sa podrumskim prostorijama i tri sprata biće jedna zgrada, dok će upravna zgrada na dva sprata biti drugi objekat. Imamo namjeru se širiti dalje, gdje god bude potrebe- kaže Javuz.

Po riječima načelnika Bugojna Hasana Ajkunića muški internat je opravdao očekivanja, izrazio je nadu da će i izgradnja ženskog internata biti u funkciji mladih iz Bugojna i cijele regije. Projekat je pozdravio i glavni imam medžlisa IZ Bugojno Vehid ef Arnaut.

   Svečanost su svojim prisustvom uveličali i generalni direktor Sulejmanija vakufa za BIH Mehmet Abi, kao i generalni direktor za Balkan, čije sjedište je u Skoplju, Faruk Abi.

     Izgradnja bi trebala biti završena za oko godinu i šeset mjeseci, do dvije godine.

  1. Mandžić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine