digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Konačno: Vakufska parcela Pršljanica vraćena Medžlisu Bugojno

Autor: A.Mandžić April 09, 2017 0
Advokat Haris Kaniža i predsjednik Haris Mujić Advokat Haris Kaniža i predsjednik Haris Mujić

 

Nakon skoro sedam godina sudskog spora oko vlasništva nad parcelom “Pršljanica” postupak je okončan obaranjem tužbe u Kantonalnom sudu u Novom Travniku

Na ovaj način “spornih” 8 dunuma zemljišta vraćeno je u vlasništvo Medžlisu IZ Bugojno. Tužbu su podnijeli Igor Lučić i drugi. “Ovakav ishod sudskog spora se i očekivao s obzirom da pomenuta tužba nije sadržavala nijedan dokaz, koji bi potvrdio navode potpisnika tužbe postupak se vodio u Općinskom sudu u Bugojnu 6-7 godina, gdje je ovaj sud bez ikakvih činjenica, dokaza i bilo kojeg osnova, donosio presude u korist tužitelja. U ovom slučaju se može reći da su pobijedili pravo i pravda“, riječi su advokata Harisa Kaniže, koji je predstavljao MIZ Bugojno. Predsjednik Medžlisa IZ Bugojno Haris Mujić zadovoljan je posljednjom odlukom Kantonalnog suda u Novom Travniku. “Zahvalio bih se advokatskom društvu Adila Loze, članovima Izvršnog odbora, te svima koji su doprinijeli da se na slučaj Pršljanica konačno stavi tačka. Također, veliku zahvalnost izražavam džematlijama Vesele, koji su organizirali peticiju i skupili skoro petsto potpisa, te na taj način podržali naše aktivnosti“, poručio je Mujić.
Inače, pomenuta parcela oko pedeset godina se vodila kao vakufsko zemljište i svojina Islamske zajednice, a na osnovu dokaza među kojima je i kupoprodajni ugovor od 23. aprila 1932. godine. Ugovor je sklopljen između Ilije i Marijana Lučića i Fatime Šupa rođ. Pandžo, čija je zakonita nasljednica Ševala Pandžo kupljenu zemlju poklonila u hajr, kao opće dobro i vakuf džamiji u bugojanskoj mjesnoj zajednici Vesela.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine