digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Godomilja: Prva džuma nakon svečanog otvorenja džamije

Autor: Salih Smajlović April 28, 2017 0

Sedmog aprila 2017. godine u džematu Godomilja kod Rogatice, u Carevoj džamiji, klanjana je prva džuma, nakon njenog  svečanog otvorenja, koje je bilo 14. augusta 2016. godine

Imam i hatib na džuma namazu, kome je prisustvovalo 67 džematlija, bio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, a Ja-Sin pred namaz je proučio Amel ef. Kozlić, glavni imam Medžlisa IZ Rogatica. Iako je vrijeme bilo prohladno, provejavao je i snijeg, džematlijama Godomilje i drugih okolnih mjesta, bilo je toplo u duši, jer su dočakali da se u njihovoj obnovljenoj džamiji ponovo klanja džuma namaz. Zadovoljni su, što su bili, kako rekoše, na istorijskoj džumi u Carevoj džamiji, sagrađenoj 1472. godine.

Džematlije na prvoj džumi

Muftija Remzija ef. Pitić je sa minbera džamije pozvao džematlije da dolaze u svoje rodno mjesto, da posade voćku, neki bor, da po mogućnosti obrade svoje zemljišne parcele. “Ako smo lani uzorali tri njive, uzorimo ih ove godine šest“, naglasio je muftija. Do 31. oktobra u Godomilji će se klanjati svaka prva džuma u mjesecu. Po jedna džuma u mjesecu će se do kraja oktobra klanjati i u Živaljevićima, Šetićima, Đedovićima, Prodoli, a također i u Vragolovima, Rakitnici, Novoseocima i Brdima.  

 

Cijeli tekst u printanom izdanju

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine