digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džamija – najbolje mjesto za upoznavanje

Autor: Hidajeta Mahalbašić Maj 11, 2017 0

Simbolično, na Dan džamija, 7. maja ove godine, Džemat Oraš Planje pri Medžlisu Tešanj, je bio domaćin jedinstvenom druženju za žene. Halka Kur'ana za žene, iz ovoga džemata, je ugostila polaznice Škole Kur'ana iz CEI Nahla- Bihać, kada su se po prvi put susrele i upoznale. 

 

Kako je džamija jedinstven ambijent, koji povezuje ljude različitih uzrasta, životnih prilika, profesija i zanimanja, tako je uvijek prikladna za sklapanje novih poznanstava, koja prerastaju u prava prijateljstva. Prijateljstva su trajna i prelaze granice ovoga svijeta kada su temeljena na vezi sa Kur'anom, kao što je slučaj sa našim hanumama iz Bihaća i Tešnja. 

Za razliku od mnogobrojnih ekskurzija, ova je odisala velikom željom za susretom, upoznavanjem i druženjem sa sestrama samo radi Allaha. Stoga su gošće izrazile želju da što više vremena provedu u džamiji, upoznajući se i razmjenjujući svoja iskustva. Razgovaralo se o učenju harfova, Kur'ana i sijelima koja priređuju radi učenja novoga, praktičnog, znanja u svrhu življenja vjere. Iako su prvobitno imale namjeru da obiđu još neke znamenitosti i prirodne ljepote u okolini, gošće su nahranivši duše atmosferom džamije ostale duže od planiranog. 

Džematlijke, u svojstvu domaćina, su priredile bogatu trpezu za doček gošći, s kojima sigurno imaju jednu zajedničku nit – ljubav prema Kur'anu. Žene ovoga džemata su posebno poznate po svojoj darežljivosti i velikodušnosti, kada je u pitanju ugošćavanje. Rado su u svojstvu domaćina za musafire, natjecajući se koja će od njih više i raznovrsnije hrane pripremiti. One imaju svoja redovna mjesečna druženja na kojima uče nove i podsejćaju se na ranije naučene vjerske savjete za kvalitetan svakodnevni život i uspjeh na Ahiretu, insaAllah. Osim toga postoji jedna, još uvijek mala, grupa žena i djevojaka koje uče Kur'an sastajući se sedmično. 

Poslije ručka prisutnim sestrama se obratila hodžinica, koja je i koordinatorica za žene spomenutog džemata. Iz govora su se mogle ponijeti dvije poruke: „U svome hodu smjeran budi“ (Lukman, 19), i „O kakvo je divno takvo prijateljstvo“ (En-Nisa' 69). Poruka je glasila: Neka vaše putovanje i vaš doček gošći ima cilj u Vječnosti, pa ćete plodove brati i na dunjaluku. Neka cilj druženja, sastajanja i rastajanja u ime Allaha ima za cilj Vječno prijateljstvo i život u ljubavi. 

Da atmosfera ostane ispunjena zikrom potrudile su se učenice mekteba, odnedavno i polaznice Škole hifza pri džematu. Proučile su ašere i dvije ilahije. 

Nakon podne namaza i kahve 'razgovoruše' gošće su sa domaćicama zajedno prošetale kroz prelijepi prirodni ambijent Oraš Planja. U šetnji su posjetile izvorište Princessa, koji je uz slastičarnu Evropa, uvijek nesebičan u podršci svake vrste druženja ili manifestacija kroz džamiju. Oduševljene gošće su imale priliku kušati izvornu varijantu kiseljaka i utvrditi da ne postoji razlika u okusu u odnosu na flaširanu. Dobile su poklon po jednu flašu vode. 

Na kraju su sve prisutne imale priliku svjedočiti kako malo vremena treba da se jaka veza uspostavi kada se kroz džamiju uspostavlja. Rastanak je došao prerano, ali svjesne da se za Cilj trebamo i rastajati radi Allaha , bio je praćen osmijehom. 

Ma kako vam se činilo da u džamiju dolaze svakakvi i nevljali, pa sebi to uzimali za izgovor da ne idete, ipak! džamija je Allahova kuća i u njoj se očisti i ono nečisto. Pokrenimo i obogaćujmo edukativna i odgojna druženja kroz džamije ! Posjećujmo se i upoznajimo kroz džamije, jer tu nastaju trajne veze !

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine